بررسی تنوع مورفولوژیکی عملکرد بذر و اجزای آن در تعدادی ازژنوتیپ های فستوکاFestuca arundinacea با استفاده ازروش های آماری چند متغیره

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 40، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-40-3_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 420
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا افکار

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

قاسم کریم زاده

دانشیار گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

علی اشرف جعفری

دانشیار پژوهش موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

چکیده

فستوکا (arundinacea Festuca (یکی از مهمترین علفهای گندمی در مناطق معتدل جهان است که اطلاعات کمی در مورد تنوع ژنتیکی آن وجود دارد. به منظور بررسی تنوع ژنتیکی عملکرد علوفه و بذر در این گونه تعداد 24 ژنوتیپ داخلی و خارجی موجود در بانک ژن مرکز تحقیقات جنگل و مراتع در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار ، در مرکز تحقیقات البرز کرج مورد ارزیابی قرار گرفتند. تعداد 15 صفت شامل ارتفاع ساقه، تعداد ساقه در بوته، درصد قوه نامیه، زمان گرده افشانی، تاریخ خوشه دهی، عملکرد علوفه، عملکرد بذر در بوته، وزن بذر در ساقه، تعداد بذر در ساقه، طول خوشه، وزن هزاردانه، سرعت جوانهزنی، شاخص بنیه بذر، پایداری و شاخص برداشت مورد مطالعه قرار گرفتند. دادههای مربوط به تمامی صفات اصلی و نرمال شده مورد تجزیه واریانس قرار گرفتند و مقایسه میانگینها با استفاده از روش دانکن انجام شد. برای تعیین فاصله مورفولوژیکی و گروه بندی ژنوتیپها از تجزیه به مولفههای اصلی و تجزیه خوشهای استفاده شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تفاوت بین ژنوتیپها برای تمام صفات مورد مطالعه بسیار معنیدار بود. ژنوتیپهای G1 ،G2 ،G4 ،G6 و G8 از نظرتولید بذر و علوفه نسبت به سایر ژنوتیپها برتری داشتند. با استفاده از تجزیه به مولفههای اصلی مهمترین متغیرهای موثر در تولید بذر شناسایی شدند. چهار مولفه اول 7/87 درصد از کل واریانس متغیرها را توجیه کردند. در مولفه اول صفات عملکرد بذر و علوفه خشک، ارتفاع ساقه و تعداد ساقه در بوته مهمترین صفات برای گروه بندی ژنوتیپها بودند، در حالی که در مولفه دوم درصد قوه نامیه و قدرت جوانهزنی از صفات مهم بودند. در تجزیه خوشهای، ژنوتیپها در 4 گروه متفاوت قرار گرفتند: ژنوتیپهای موجود در گرو ههای 1 و 2 از لحاظ عملکرد بذر و علوفه با بقیه تفاوت معنیداری داشتند.

کلیدواژه ها

تجزیه چندمتغیره، تنوع مورفولوژیک، فستوکا(.L arundinacea Festuca )، گراس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.