ارزیابی مورفوتکتونیک و نیوتکتونیک فعال مخروطه افکنه های بینالود جنوبی با استفاده از شاخص های ژیومورفوتکتونیکی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی ژئومورفولوژی و چالش های محیطی
  • کد COI اختصاصی: GEOO05_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 464
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جعفر رکنی

دانشجوی دکتری ژیومورفولوژی ،دانشگاه فردوسی مشهد ،مشهد ، ایران

محسن رضایی عارفی

دانشجوی دکتری ژیومورفولوژی، دانشگاه حکیم سبزواری ،سبزوار

محمدعلی زنگنه اسدی

دانشیار ژیومورفولوژی دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران

مرتضی رضایی عارفی

کارشناسی ارشد ژیومورفولوژی، دانشگاه حکیم سبزواری ،سبزوار

چکیده

این مقاله به بررسی مورفوتکتونیک و نیوتکتونیک فعال در دامنه جنوبی رشته کوه های بینالود پرداخته است. بینالود به دلیل موقعیت خاصزمین ساختی خود از لحاظ تکتونیکی در وضعیت فعال قرار دارد. در این پژوهش با استفاده از رقومی سازی نقشه های توپوگرافی به مقیاس 1:50000 ، نقشه (DEM) منطقه تهیه و با استفاده از این نقشه و تصاویر ماهواره ای و عکس های هوایی منطقه محدوده مخروط افکنه ها و حوضه های آبریز آنها تعیین و در مرحله بعد ویژگی های مورفومتریک و ژیومورفولوژیک آنها با استفاده از نرم افزارهای GIS و ژیوماتیک استخراج گردید. شاخص های مورفوتکتونیکی مورد بررسی مخروط های منطقه شامل شاخص سینوسی شدن جبهه کوهستان در راس مخروط ها (smf)، شاخص نسبت پهنای کف دره به ارتفاع دره بالادست مخروط (Vf)، شاخص تقارن مخروط افکنه (AF)، شاخص ضریب مخروط گرایی و تکتونیک فعال می باشد. با توجه به نتایج مربوط به محاسبات شاخص های مورفوتکتونیکی مخروط افکنه های دامنه های بینالود جنوبی مشخص گردید که تکتونیک فعال در منطقه وجود دارد و شدت آن در بخش غربی این منطقه یعنی از مخروط افکنه گرینه به طرف درود و بوژان بیشتر است. از نظر موقعیت و تقسیمات کشوری شرق این منطقه جزء شهرستان مشهد و بخش غربی آن در نیشابور و شهر جدید بینالود واقع شده است . از نظر موقع ریاضی، بین عرض جغرافیایی ( 56°35 تا 40°36) شمالی و طول جغرافیایی ( 58°29 تا 92°59) بلندترین نقطه منطقه مطالعاتی در خط الراس بینالود با 3307 متر و پست ترین نقطه آن در جنو غر منطقه 1135 متر ارتفاع دارد.

کلیدواژه ها

مورفوتکتونیک، نیوتکتونیک فعال، مخروطه افکنه، بینالود جنوبی، شاخص های ژیومورفوتکتونیکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.