ارزیابی پتانسیل های بالقوه ژیوتوریسم در حوضه آبریز کلات با استفاده از مدل رینارد

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی ژئومورفولوژی و چالش های محیطی
  • کد COI اختصاصی: GEOO05_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 455
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن رضایی عارفی

دانشجوی دکتری ژیومورفولوژی ، دانشگاه حکیم سبزواری ،سبزوار

لیلی گلی مختاری

استایار ژیومورفولوژی دانشگاه حکیم سبزواری ،سبزوار ، ایران

محمدعلی زنگنه اسدی

دانشیار ژیومورفولوژی دانشگاه حکیم سبزواری ، سبزوار ، ایران

مرتضی رضایی عارفی

کارشناسی ارشد ژیومورفولوژی ، دانشگاه حکیم سبزواری ،سبزوار ، ایران

چکیده

حوضه آبربز کلات در فاصله 140 کیلومتری شمال شرق مشهد به دلیل داشتن ژیومورفوسایتهای جاذب طبیعی و ژیومورفولوژیکی از جمله اشکال کارستی و ژیومورفولوژیکی فراوان می تواند از مناطق ژیوتوریستی به حساب آید که در صورت معرفی و شناسایی بیشتر ، پتانسیل تبدیل شدن به منطقه گردشگری را دارا می باشد. این لندفرم ها به عنوان چشم انداز، دارای ارزش های اکولوژیکی، زمین تاریخی، ژیومورفولوژی، زیبایی شناسی، علمی، تاریخی، فرهنگی و اجتماعی- اقتصادی بوده که به واسطه ادراک انسان از عوامل نامبرده تعریف می شوند. در این پژوهش، از روش ارزش علمی و ارزش افزوده به منظور شناسایی پتانسیل های ژیوتوریسمی منطقه استفاده شده، به ارزشگذاری برخی از مکان های ژیومورفولوژیک از جمله لندفرمهای کارستی و ژیومورفولوژیکی، آبشار قره سو ، کانیون هزار مسجد کپه داغ ، کریدور کارستی و ... پرداخته شده است . امتیاز ژیومورفوسایت های منطقه در دو ارزش مهم علمی (بازسازی عناصر پالیوژیومورفیک، پالیوکلیما)، و ارزش افزوده (ارزش فرهنگی، تاریخی، زیست محیطی، اقتصادی و زیبایی شناختی)، بین صفر و یک در نظر گرفته شده است. با توجه به بررسی ژیوسایت ها و مقایسه امتیازات بدست آمده می توان چنین نتیجه گرفت که در ارزش علمی ، آبشار قره سو با 0/71 امتیاز بالاترین نمره را در بین سایر ژیومورفوسایتها کسب نمود که لزوم سرمایه گذاری بیشتر را می طلبد و در ارزش افزوده روستای حمام قلعه با 0/78 امتیاز بالاترین نمره را به خود اختصاص داد.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.