بررسی سایندگی خاکهای مسیر تونل خط 2 مترو تبریز

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: ششمین همایش زمین شناسی مهندسی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: ICEGE06_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1354
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم اصغری

دانشگاه تبریز، دانشکده علوم طبیعی، استادیار گروه زمین شناسی

بتول حیدری

دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر، دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی مهندسی

چکیده

حفر تونلهای طولانی غالباً به صورت مکانیزه و با ماشین حفاری تونل TBM انجام می شود. جنس سنگها و خاها تاثیر فراوانی در حفر تونل به وسیله TBM دارد یک از عوامل مهم در حفاری این قبیل تونلها، مساله سایندگی خاکها و سنگها بر روی ابزارهای برنده (کاترهدها) دستگاه TBM است. جنس کانیهای تشکیل دهنده و همچنین سایر مشخصات بافتی سنگها و خاکها عوامل اصلی تعیین کننده درجه سایندگی توده های خاکی و سنگی محسوب می شود. برای تعیین درجه سایندگی سنگها و خاکها روشهای مختلفی وجود دارد که بر اساس نتایج آنها م یتوان کاترهدهای مناسب دستگاه TBM را طراحی کرده و یا سفارش داد. مهمترین و فراوانترین کانی ساینده موجود در سنگها و خاکها، کوارتز است. تونل پروژه خط 2 مترو تبریز به طول حدود 22 کیلومتر از داخل رسوبات آبرفتی مختلفی عبور می کند که اندازه ذرات آن از حد رس تا قطعات سنگی بزرگتر از 50 سانتی متر م یرسد. کانیهای کوارتز موجود در رسوبات آبرفتی درشت دانه و قطعات سنگی، مهمترین ماده ساینده در رسوبات آبرفتی این خط محسوب م یشود. برای بررسی ساییندگی قلوه سنگها و قطعه سنگها از آزمایش سورچار و برای تعیین سایندگی خاکهای ماسه ای از روشهای پتروگرافی و کانی شناسی استفاده شده است. آزمایشات سورچار، ساییندگی قلوه سنگها و قطعات سنگی موجود در رسوبات آبرفتی را خیلی ساینده نشان داده است. مطالعات کانی شناسی نیز میزان کانیهای ساینده (کوارتز) موجود در رسوبات ماسه ای را بین 5 تا 20 درصد نشان داده که بر اساس رده بندیهای موجود این خاکها در رد ههای کمی ساینده تا ساینده قرار می گیرند.

کلیدواژه ها

سایش،TBM، مترو تبریز، آزمایش سورچار، کانی شناسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.