آنالیز و تحلیل زیرساختهای حمل و نقل، اینترمدال و سرمایه گذاری مرتبط با رویکرد کاهش اثرات نامطلوب حمل و نقل بر محیط زیست

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی مهندسی و مدیریت محیط‌ زیست
  • کد COI اختصاصی: EEMCONF02_055
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 484
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن هویدی

عضو هیات علمی دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران

علی منصوری

کارشناسارشد مهندسی راه و ترابری دانشجوی دکتری مهندسی محیط زیست

علیرضا راستیار

کارشناس ارشد مهندسی عمران دانشجوی دکتری مهندسی محیط زیست

علی نبیان

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آب و فاضلاب دانشگاه تهران

چکیده

طبق مطالعات انجام شده بر روی حمل و نقل کالا در کشور به ازای هر درصد کاهش سهم حمل و نقلجاده ای و اضافه نمودن به سهم ریلی می توان 0/84 درصد از انتشار سالانه آلاینده های این بخش کاست . همچنین به ازای هر درصد افزایش سهم ریلی 26 میلیون گالن نفت گاز معادل 42 میلیون دلار صرفه جویی سالانه از محل سوخت مصرفی عاید کشور می شود . طبق برنامه ششم توسعه سهم حمل و نقل ریلی باید به 30 درصد افزایش یابد. در صورت تحقق این مهم ، و تغییر سهم کنونی از 9 به30 درصد سالانه شاهد کاهش 18 درصدی انتشار آلاینده های حاصل از حمل و نقل بار و صرفه جویی900 میلیون دلاری از محل کاهش مصرف سوخت خواهیم بود . که این صرفه جویی می تواند سالانهصرف ساخت 720 کیلومتر خط ریلی جدید شود . برای دسترسی به اهداف محیط زیستی نیاز است باتوجه به تنگناهای موجود در مدهای حمل ونقلی از ترکیب آنها استفاده نمود . حالا اینکه به علت نبودبرنامه و کمبود زیر ساخت مد حمل و نقل ریلی نسبت به جاده ای دارای مقبولیت کمتر است تا جاییکه 91 درصد کالا توسط جاده حمل می شود. این عدم مقبولیت علاوه بر تخریب بیشتر محیط زیستدر مرحله احداث به دلیل عرضه ای بیشتر راه نسبت به راه آهن ، به ازای هر درصد افزایش سهمحمل و نقل جاده ای 0/84 درصد انتشار آلاینده ها را با اضافه نمودن مصرف سوخت افزایش می دهد. لذا در این مقاله با بررسی تنگناهای موجود در حمل و نقل ترکیبی نسبت به رفع مشکل تغییر مد ازحمل ونقل دریایی به ریلی در بندر شهید رجایی برای تخلیه کشتی های کانتینری و بارگیری توسطریل در جهت کاهش هزینه های دموداژ و همچنین هزینه های تخلیه و بارگیری مجدد حاصل از انبارکردن کانتینرها در محوطه های ترمینال و بار گیری مجدد با قطار یا کامیون که خود باعث مصرفسوخت بیشتر در نتیجه موجب انتشار بیشتر آلاینده ها حاصل از دوباره کاری می شود اقدام شده کهحاصل آن محاسبه میزان تجهیزات مورد نظر از قبیل تعداد جرثقیل های دروازه ای، تعداد واگن های ریلیمورد نیاز و تعداد خطوط ریلی بندرگاه می باشد.

کلیدواژه ها

محیط زیست، انتشار آلاینده ها، حمل و نقل، کانتینری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.