بررسی نقش سرمایه اجتماعی در بازآفرینی بافت تاریخی شهر گرگان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس علمی پژوهشی افق های نوین در علوم جغرافیا و برنامه ریزی معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: NICONF05_054
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 872
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عقیل محمودی سفید کوهی

کارشناسی ارشد ، جغرافیا و برنامه ریزی شهری ، دانشگاه پیام نور ، استان مازندران

سید حسن رسولی

کارشناسی ارشد ، جغرافیا و برنامه ریزی شهری ، دانشگاه پیام نور ، استان مازندران

معصومه کابوسی

کارشناسی ارشد ، جغرافیا ( گرایش بهسازی و نوسازی شهری)دانشگاه پیام نور ، استان مازندران

چکیده

سرمایه اجتماعی همواره یکی از ارکان اصلی پایداری اجتماعی و توسعه پایدار در شهر است . سرمایه اجتماعی مفهومی کلان است که دربرگیرنده ابعادی مانند اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی و هنجارها است . امروزه مشخص شده که سرمایه اجتماعی عامل بازدارنده بسیار مهمی در بروز جرم و آسیب های اجتماعی در محلات شهری است . لذا ارتقاءسطح آن در بافت های فرسوده که با معضلات اجتماعی بسیاری دست و پنجه نرم می کنند بسیار حایز اهمیت است. محدوده های تاریخی فرهنگی شهرها به عنوان ثروت های فرهنگی، بیانگر ارزش های فرهنگی اجتماعی، فضایی کالبدی و مواهب زیست محیطیاند که امروزه دچار مساله فرسودگی و افت شدید کالبدی، اجتماعی و اقتصادی شده اند. این موضوعبه یکی از مهمترین دغدغه های ذهنی و حرفهای دست اندرکاران امور مدیریت و برنامه ریزی شهری تبدیل گردیده است. بازآفرینی شهری به عنوان یکی از راهکارهای موثر در بهبود مساله فرسودگی این نواحی، مطرح شده است که در بسیاری از کشورها به ویژه کشورهای توسعه یافته نتایج مطلوبی به همراه داشته است. یکی از لازمه های باز آفرینی شهری، تلاش در جهت ایجاد تعادل و هماهنگی میان بنیان های زندگی اجتماعی در بافت های تاریخی آن هم با استفاده از پویش اجتماعی مردم و مشارکت آنها است و همچنین به نظر می رسد، سرمایه اجتماعی نقش موثری در مشارکت عمومی مردم داشته باشد. در مباحث مربوط به بازآفرینی شهری یکی از مفاهیم اساسی، سرمایه اجتماعی است، که شاید بتوان در صورتکاربست اصول آن برخی از نیازمندی های بافت های تاریخی را زنده ساخت. با آگاهی از این مهم هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش سرمایه اجتماعی در بازآفرینی بافت تاریخی گرگان می باشد بر اساس پژوهش نشان می هد ، مولفه های سرمایه اجتماعی شامل شبکه های مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، انسجام و همبستگی اجتماعی و تعلق اجتماعی درمحلات بافت تاریخی شهر ش گرگان در سطح پایینی و چندان مطلوب قرار ندارد. در نتیجه ی این شرایط، تحقق برنامه های بازآفرینی در بافت مذکور مبتنی بر تقویت مولفه های سرمایه اجتماعی در بین ساکنین بافت تاریخی شهر گرگان خواهد بود. از تلفیق روش های اسنادی (بررسی کتب، مقالات، رساله ها و سایر منابع نوشتاری معتبر در زمینه موضوع مورد مطالعه و بهره گیری از اطلاعات و دادههای سایتها و سایر منابع الکترونیک معتبر در بستر شبکه جهانی اینترنت) و میدانی (بهره گیری از ادبیات موضوع و مطالعات پیشین و تکمیل آن) به منظور گردآوری اطلاعات و داده های تحقیق استفاده خواهد شد.

کلیدواژه ها

سرمایه اجتماعی، بازآفرینی شهری، بافت تاریخی ، شهر گرگان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.