اثر دگرآسیبی علف های هرز بر محتوای عناصر غذایی در گیاه گندم و خاک ریزوسفری

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نوزدهمین کنگره ملی و هفتمین کنگره بین المللی زیست شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: BIOCONF19_174
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 458
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیر محمد خانی

مرکز آموزش عالی شهید باکری میاندوآب، دانشگاه ارومیه

مسلم ثروتی

مرکز آموزش عالی شهید باکری میاندوآب، دانشگاه ارومیه

چکیده

دگرآسیبی با کاهش عناصر غذایی خاک مرتبط است و آللوکمیکال های گیاهی می توانند محتوای عناصر غذایی خاک را تغییر دهند. گندم مهمترین گیاه زراعی دنیا است که اهمیت زیادی در تولید غذای بشر دارد. خارشتر Alhagima urorum L و ازمک Cardia radraba L از مهمترین علف های هرز مزارع گندم هستند. آزمایش های گلدانی برای مطالعه اثر دگرآسیبی اندام هوایی خارشتر و ازمک بر محتوای عناصر غذایی معدنی در گندم طراحی شد. تیمار 0 تا % 5 پودر خشک اندام هوایی خارشتر و ازمک جذب عناصر پرمصرف ،K+ ،SO42- ،NO3 P و Mg2+ ،Ca2+ و کم مصرفZn و + 2 Cu2+ ،Mn2+ ،Fe2+ را در ریشه و اندام هوایی گیاه گندم کاهش داد، در غلظت های بالا جذب نیترات، فسفر، پتاسیم و آهن تقریبا مهار شد. اثر دگرآسیبی خارشتر به طور معنی داری p< 0.05 بیشتر از ازمک بود. همچنین گیاهان کشت شده در خاک ریزوسفری نسبت به گیاهان شاهد عناصر غذایی پرمصرف و کم مصرف کمتری جذب کردند. دگرآسیبی ترکیب عناصر غذایی خاک را نیز تحت تاثیر قرار داد و باعث کاهش عناصر در دسترس به خصوص نیترات، فسفر، پتاسیم و آهن خاک شد، اما PH خاک افزایش یافت. خارشتر در مقایسه با ازمک باعث کاهش بیشتری در محتوای عناصر در دسترس خاک شد. همبستگی مثبت معنی داری (p< 0.05, r2> 0.9) بین محتوای عناصر خاک ریزوسفری و محتوای عناصر در گیاه گندم وجود داشت

کلیدواژه ها

آللوکمیکال ها، دگرآسیبی، برهمکنش، محتوای عناصرغذایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.