آنالیز بحران آب کیفی و کمی در حوضه کویر لوت با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و مدل IMDPA

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنگره ملی مدیریت و برنامه ریزی شهری نوین
  • کد COI اختصاصی: IRURBAN01_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 800
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس علی پور

عضو هییت علمی دانشگاه جامع امام حسین (ع)

سجاد باقری سیدشکری

دانش آموخته دکترای ژیومورفولوژی دانشگاه تهران

احسان علیپوری

دانش آموخته کارشناسی ارشد، جغرافیا و برنامه ریزی شهری آمایش شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

سامان معروف پور

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب دانشگاه تبریز،

چکیده

با توجه به اهمیت آب در مناطق خشک و نیمهخشک، میباید تمهیداتی جهت مدیریت صحیح استفاده از آن به عمل آورد تا بتوان از ایجاد شرایط بحرانی در این مناطق جلوگیری کرد. مدیریت بهینه منابع آبی و حفظ و ارتقای کیفیت و کمیت آنها نیازمند وجود دادههایی درزمینه موقعیت، مقدار و پراکنش آب در یک منطقه جغرافیایی معین می باشد. با توجه به این موضوع، در این تحقیق بررسی خطر تخریب کیفی و کمی منابع آبی در 36 زیرحوضه واقع در حوضه کویر لوت با استفاده از مدل اصلاحی IMDPA و سامانه اطلاعات جغرافیایی انجام شد. همچنین برای صحتسنجی مدل IMDPA از روش خوشهبندی Wards استفاده شد. در این پژوهش با استفاده از مجموع بارش سالانه، شاخصهای هدایت الکتریکی (EC)، کلر (Cl) و نسبت جذب سدیم (SAR) به بررسی کلاس خطر شدت تخریب در دوره 1370-1391 در حوضه مورد مطالعه پرداخته شد. در شاخصهای کیفی پارامتر هدایت الکتریکی بیشتر سطح منطقه در محدوده شدید با مساحت 64/53 درصد، پارامتر نسبت جذب سدیم بیشتر سطح منطقه در محدوده ناچیز با مساحت 91/68 درصد و پارامتر کلر بیشتر سطح منطقه در محدوده متوسط با مساحت 81/85 درصد قرار گرفت. شاخص کمی شدت خطر بیابانزایی (مجموع بارندگی سالانه) نشان داد که منطقه در دو کلاس شدید و خیلی شدید به ترتیب با مساحت 62/14 و 24/06 درصد قرار دارد. نقشه تخریب کلی منابع آبی نشان داد که بیشتر سطح منطقه در کلاس شدید و خیلی شدید به ترتیب 31/6 و 46/81 درصد، تشکیل داده است. نتایج خوشهبندی نشان داد که منطقه به 6 ناحیه همگن تبدیل و 80 درصد با نتیجه نقشه تخریب انطباق داشته است.

کلیدواژه ها

بحران آب، خطر تخریب کمی، خطر تخریب کیفی، خوشه بندی، .IMPDA

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.