بررسی میزان استفاده جوانان از بازی های رایانه ای و عوامل موثر بر آن

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: فصلنامه علوم اجتماعی، دوره: 14، شماره: 39
  • کد COI اختصاصی: JR_QJSS-14-39_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 361
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدمهدی فرقانی

عضو هییت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی

عبدالرحمان علیزاده

کارشناس ارشد گروه علوم ارتباطات اجتماعی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

اولین رسانه رایج مبتنی بر رایانه، بازی های رایانه ای بوده اند که، در دهه های پایانی قرن بیستم، شیوع و گسترش حیرت انگیزی داشته اند. این رسانه که از تلفیق تلویزیون و رایانه به وجود آمده، کم کم به رقیب پر قدرت تلویزیون تبدیل شده و جای آن را در فعالیت های فراغتی بسیاری از مخاطبان، به ویژه کودکان و جوانان، گرفته است. هدف این تحقیق، شناخت نحوه و میزان استفاده جوانان از بازی های رایانه ای و نیز علل وانگیزه های آنان برای استفاده از این بازی ها و نقش، عوامل زمینه ای در این باره بوده است. روش به کار رفته در این پژوهش، پیمایشی است و جامعه آماری آن، شامل تمام دبیرستان های دوره متوسطه نظری شهر تهران است که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، تعداد 432 دانش آموز به پرسشنامه ها پاسخ دادند که پس از کنار گذاشتن پرسشنامه های مخدوش، تعداد 400 پرسشنامه تحلیل شد. طبق یافته های پژوهش، 80/7 درصد پاسخگویان از بازی های رایانه ای استفاده می کرده اند که اکثر آن ها(حدود 46 درصد) همه روزه و یا چند روز در هفته، این بازی ها را انجام میداده اند. همچنین یافته های این پژوهش نشان میدهد که بین دلایل و انگیزه های موثر بر استفاده پاسخگویان از بازی های رایانه ای، آموزشی بودن بازی ها و گریز از محدودیت های زندگی واقعی، بیشترین میزان همبستگی و فشار هنجاری گروه های همسال، کمترین میزان همبستگی را با گرایش پاسخگویان به بازی های رایانه ای داشته است. به طور کلی، کسانی که از رسانه های جدید استفاده می کنند، عموما گرایش بیشتری هم به استفاده از بازی های رایانه ای دارند.

کلیدواژه ها

بازی های رایانه ای؛ جوانان؛ انگیزه های انجام بازی های رایانه ای؛ دانش آموزان دبیرستان های تهران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.