رتبه بندی سطح رفاه اجتماعی شهرستان های استان زنجان با استفاده از تکنیک TOPSIS

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی، دوره: 2، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_QJSD-2-7_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 406
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا لطیفی

استادیار برنامه ریزی دانشگاه علامه طباطبایی

مجید سجاسی قیداری

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی رفاه اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

رفاه و سیاست اجتماعی از مباحث مهم برنامه های توسعه ای هستند که می توانند در سایه عدالت اجتماعی مسایلی همچون فقر و نابرابری اجتماعی را در جامعه کاهش دهند. در جهت دستیابی به رفاه اجتماعی عادلانه، توسل به برنامه ریزی منطقه ای، که هدف عمده آن برقراری تعادل درون منطقه ای و بین منطقه ای است مفید می باشد. در این راستا، کسب شناخت از منطقه مورد مطالعه، برای فراهم کردن زمینه ایجاد تعادل، ضروری است در این مقاله تلاش شده است وضعیت شهرستان های استان زنجان در مقوله رفاه اجتماعی مورد مطالعه قرار گیرد و در نهایت یک رتبه بندی بین شهرستان ها بدست آید تا براساس ان اقدامات اتی در زمینه رفاه اجتماعی با در نظر داشتن اولویت بندی صورت گیرد. در جهت نیل به هدف یاد شده تعداد 30 شاخص در حوزه رفاه اجتماعی پس از طی مراحلی انتخاب و داده های اولیه هر کدام از شاخص ها گردآوری شد. در گام بعد، برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، تکنیک TOPSIS مورد استفاده قرار گرفت. از آنجا که در این تکنیک ضروری است وزن هر شاخص مشخص باشد، از تکنیک توان رتبه ای، براساس رتبه گذاری شاخص ها، توسط 15 تن از اساتید متخصص حوزه رفاه اجتماعی، برای وزن دهی بکار گرفته شد نتیجه تجزیه و تحلیل اطلاعات ناشن دهنده نابرابری در مقوله رفاه اجتماعی در بین شهرستان های استان زنجان است، به این صورت که در این رتبه بندی شهرستان زنجان با Cli=0/50 و شهرستان خدابنده با Cli=0/18 به ترتیب بالاترین و پایین ترین رتبه را در رتبه بندی شهرستان های استان زنجان براساس شاخص های رفاه اجتماعی به خود اختصاص دادند.

کلیدواژه ها

رفاه اجتماعی، عدالت اجتماعی، تصمیم گیری چند معیاره، تکنیک TOPSIS، استان زنجان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.