غلو درقرآن ازنگاهی دیگر

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های قرآنی، دوره: 13، شماره: 49
  • کد COI اختصاصی: JR_JQR-13-49_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 276
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا فهیمی تبار

چکیده

مفهوم شناسى غلو در لسان العرب آمده است: اصل الغلاء، الارتفاع و مجاوزه القدر فى کل شىء و غلا فى الدین و الامر یغلوا غلو :جاوزالحد 1 و نیز گفته مىشود: غلا السعر و غیره غلوا وغلاء زاد و ارتفع و جاوز الحد فهو غال و غلى 2 بدین ترتیب غلو یعنى خروج هر چیز از حد و مرز و اندازه آن، پیش فرض این معنا آناست که هر چیز قدر اندازهاى دارد که با آن قدر و اندازه از غیر خود شناخته مىشود؛ به گونهاى که تقدیر و اندازهگیرى جدا از آفرینش آفریدهها نیست.3 حال که هر چیز اندازه خود را دارد، پس حق باورى و باور حق آن است که انسان هر شىء را در حد و مرز خود محدود بداند و همین که چیزى را از حدود خود خارج کند، خروج از حق تلقى مىشود و چون عدل به وضع کل شىء موضعه تعریف شده است، غلو نوعى ظلم هم به حساب مىآید.4 زیرا غلو اخراج یک چیز از حد خود است و حد هر چیز جایگاه آن است. همان گونه که راغب در مفردات آورده است: الظلم عند اهل اللغه و کثیر من العلماء وضع الشىء فى غیر موضعه 5 ظلم نزد اهل لغت و بسیارى از علماء قرار دادن شى در غیر موضع آن است. بدین ترتیب نسبت بین ظلم و غلو نسبت عموم و خصوص مطلق است؛ یعنى هر ظلمى غلو نیست ولى هر غلوى ظلم است. زیرا ممکن است چیزى از جایگاه خود خارج شود و در جایگاه فروتر قرار گیرد، در این صورت ظلم است ولى غلو نیست و غلو ظلمى است که چیزى از جایگاه خود خارج شده و در جایگاهى فراتر قرار گرفته باشد.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.