سطح بندی و تحلیل نابرابری های محلهای از منظر عدالت اجتماعی مورد مطالعه، محله های اسکان غیررسمی پیرامون شهر زاهدان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و سومین همایش ملی پژوهش های مدیریت و علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: IICMO03_259
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 446
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشته شیبانی مقدم

دانشجوی دکترای جغرافیا و برنامه ریزی شهری واحد علوم و تحقیقات تهران.

طیبه سرگلزایی جوان

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه سیستان و بلوچستان.

حمیده اسفندیاری مهنی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه سیستان و بلوچستان.

چکیده

از مهمترین پیامدهای رشد شتابان شهرنشینی و توسعه کالبدی شهرهای کشور در دهه های اخیر از هم پاشیدگی نظام توزیع مراکز خدماتی شهر بوده که زمینهساز نابرابری اجتماعی شهروندان در برخورداری از این خدمات شده است. خدمات عمومی شهری ساختار دهندهی شکل و ماهیت کالبدی، اجتماعی و فضایی شهر است؛ لذا بی عدالتی در نحوه ی توزیع آن، تاثیر جبران ناپذیری بر ساختار، ماهیت شهر و جدایی گزینی طبقاتی محلات شهر گذاشته و مدیریت شهری را با چالشهای جدی روبرو میکند. هدف این مقاله، تبین سطوح کیفیت زندگی در محله های اسکان غیررسمی پیرامون شهر زاهدان با 38 شاخص کیفیت زندگی و ارتباط آن با سرانهی کاربریهای شهری در سطح محله ها بوده که از سرانهی 10 کاربری استفاده شده است. در این پژوهش جامعه ی آماری، شهروندان بالای 18 سال محله های اسکان غیررسمی پیرامون شهر زاهدان است. که جمعیت ساکن در این نواحی معادل 82755 نفر میباشد و با روش نمونه برداری تصادفی و با استفاده از فرمول کوکران، 384 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب گردید. روش پژوهش توصیفی -تحلیلی است. ابتدا مطالعات اکتشافی به صورت کتابخانه ای و بازدیدمقدماتی صورت گرفته و مطالعه میدانی با استفاده از روش پرسشنامهای انجام شده است. برای تعیین حجم نمونه مورد مطالعه پرسشنامه ها با توجه به جمعیت هر محله در سطح محلهها پخش شده و در نهایت، برای تحلیل و رتبه بندی محله ها، روش آنتروپی و کوپراس به کار گرفته شده است. بر اساس نتایج بررسیها توزیع سرانه کاربریهای شهری در محله ها نسبت به سرانه استاندارد پیشنهادی وزارت مسکن و شهرسازی محلههای 8-4و1-3و11-4 به نسبت سرانه استاندارد از شرایط نسبتا بهتری برخوردارند و به سطح ایده ال نزدیک بودند، ولی محله های 6-3و6-4و11و5-4و4-4 نسبت به سرانه استاندارد وایده آل مثبت فاصله زیادی دارند و از شرایط مطلوبی برخوردار نیستند

کلیدواژه ها

عدالت اجتماعی، خدمات شهری، کیفیت زندگی، سرانه ها، آنتروپی، مدل کوپراس، شهر زاهدان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.