عوامل سعادت و شقاوت انسان از دیدگاه نهج البلاغه

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنگره ملی توانمندسازی جامعه در حوزه مشاوره، خانواده و تعلیم و تربیت اسلامی
  • کد COI اختصاصی: GSCONF01_118
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2810
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباسعلی فراهتی

استادیار گروه معارف اسلامی دانشکده علوم انسانی دانشگاه کاشان

اکرم السادات تقوی

دانشجوی کارشناسی ارشد نهج البلاغه دانشگاه کاشان

چکیده

پژوهش حاضر به بررسی عوامل سعادت و شقاوت انسان از دیدگاه نهج البلاغه می پردازد. این پژوهش ابتدا مختصر تعریفی از سعادت و شقاوت را بیان می کند، سپس درصدد پاسخ گویی به سوالات زیر می باشد: 1 -امام علی (ع) چه عواملی را در نهج البلاغه به عنوان اصلی ترین موانع نیک بختی انسان قلمداد می کند 2 -روش ها و راهکارهای امام علی (ع) برای رفع این موانع،چه مسایلی هستند در حدیثی از امام (ع) آمده است، حقیقت سعادت این است که عمل انسان با خیر پایانیابد و حقیقت شقاوت آن که عمل شخص با بدی و شر ختم شود. انسان موجودی مختارست، که امکان انتخاب و گزینش برای او فراهم است. انسان با این که برترین و بهترین مخلوقات است و همواره در پی سعادت است، ولی ممکن است در چیستی سعادت و در مسیر دستیابی به آن دچار لغزش و اشتباه شود، از این رو دارای عیوب و آفت های طبیعی است که سرانجام شقاوت و بدبختی را برای ویفراهم می آورد. عواملی مانند دنیا، شیطان و نفس مواردی هستند که از نگاه امام علی (ع) در نهج البلاغه می توانند موجب شقاوت انسان شوند و سرمایه های انسان را بسوزانند و او را به ذلت و محرومیت بکشانند. ولی از آنجا که انسان تنها موجودی است که توانایی این را دارد که خود را بسازد، روش صحیح برخورد با این عوامل می تواند گامی برای رسیدن به سعادت برای او باشد.روش تحقیق حاضر توصیفی- تحلیلی است ،که اطلاعات مورد نیاز با استفاده از روش کتابخانه ای و اسنادی جمع آوری گردیده است .این پژوهش به این نتیجه رسیده است که امکان انتخاب و گزینش برای انسان فراهم است و همه چیز بستگی به شناخت خود انسان دارد که تاچه حدمی تواند این دشمنان را محاصره معدوم و کنترل نماید.

کلیدواژه ها

نهج البلاغه، امام علی (ع)، سعادت، شقاوت، راهکارهای نیکبختی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.