تحلیل فراوانی رخداد یخبندان های زودرس پاییزهمطالعه موردی: ایستگاه های همدید خراسان رضوی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه آب و خاک، دوره: 31، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSW-31-1_026
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 432
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نفیسه سیدنژاد گل خطمی

دانشجوی دکتری هواشناسی کشاورزی، گروه آبیاری و آبادانی ، پردیسکشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران

محبوبه فرزندی

دانشجوی دکتری هواشناسی کشاورزی، گروه مهندسی آب، دانشکدهکشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

حجت رضایی پژند

مربی، گروه مهندسی عمران، دانشکده مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحدمشهد

چکیده

یخبندان های زودرس پاییزه یکی از پدیده های زیانبخش جوی است که همه ساله منجر به کاهش عملکرد محصولات کشاورزی و باغی می شود . هدف مقاله حاضر تحلیل فراوانی این پدیده است. روزهای یخبندان ایستگاه های همدید خراسان رضوی برای مطالعه موردی انتخاب و تحلیل فراوانی شده است. غربال اولیه و آزمون های پایه (تصادفی بودن، همگنی، استقلال و...) بررسی شدند. هشت تابع توزیع نرمال، گامبل نوع 1، گامای 2 پارامتری، لوگ نرمال 2و 3 پارامتری، پارتوی تعمیم یافته، حدی تعمیم یافته و پیرسون نوع 3 با پنج روش برآوردی گشتاورهای معمولی، حداکثر درست نمایی، گشتاورهای وزن دار احتمالی، حداکثر آنتروپی و گشتاورهای اصلاح شده تحلیل فراوانی شدند. آزمون نیکویی برازش کولموگروف اسمیرنوف استفاده شد. دو روش برآورد ModM ،PWM برتری نسبی خود را نسبتبه روش های دیگر برآورد نشان دادند. تابع پارتوی تعمیم یافته برتری برازش را در 60 درصد از حالات نسبت به سایر توابع از خود نشان داد. همچنین مشخص شد نمی توان یک قانون احتمالی یا یک روش برآورد خاص را برای تحلیل فراوانی یخبندان های زودرس پاییزه پیشنهاد کرد. نتایج رخداد اولین روز یخبندان به طور کلی حاکی از عدم روند مشخص مکانی در استان است. اولین یخبندان در دوره بازگشت 2 ساله در تمام ایستگاه ها زودتر از آبان ماه رخ نمی دهد. همچنین این رویداد در دوره بازگشت 100 ساله نیز هیچ گاه زودتر از اول مهر رخ نمی دهد. این پدیده رابطه مناسبی با سایر عوامل مانند ارتفاع، طول و عرض جغرافیایی، دما، بارش ندارد.

کلیدواژه ها

اولین روز یخبندان، پارتوی تعمیم یافته، تحلیل آماری، گشتاورهای وزن دار احتمالی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.