تاثیر اسیدهای آلی و ورمی کمپوست بر تغییر شکل های مختلف پتاسیمدر خاک های آهکی جنوب ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه آب و خاک، دوره: 30، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JSW-30-4_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 273
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیلوفر صدری

دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج

حمیدرضا حمیدرضا

دانشیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج

ابراهیم ادهمی

دانشیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج

مهدی نجفی قیری

دانشیار دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب، دانشگاه شیراز

چکیده

مواد و اسیدهای آلی، نقش مهمی در افزایش فراهمی زیستی عناصر غذایی خاک به ویژه پتاسیم بازی می نمایند. در این مطالعه 9 خاک با تیپ های متنوع از مناطق مختلف استان فارس انتخاب گردید. آزمایش های مربوطه به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 زمان خوابانیدن 5، 15 و 60 روز با 4 تیمار ترکیبات آلی شامل ورمی کمپوست 2 درصد، 3 نوع اسید آلی شامل اسیدهای سیتریک، مالیک و اگزالیک با غلظت 250 میلی مول برکیلوگرم و یک تیمار شاهددر سه تکرار انجام گرفت. پتاسیم تبادلی و غیرتبادلی خاک ها به ترتیب در دامنه 166 تا 378 و 282 تا 1694 میلی گرم در کیلوگرم خاک بوده اند. کانی های غالب در خاک ها شامل ایلیت، پالیگورسکیت، کلریت و اسمکتیت بودند. نتایج نشان داد که تیمار اسیدهای آلی و ورمی کمپوست همگی موجب افزایش معنی دار پتاسیم محلول از 25 به 78، 58، 90 و 75 میلی گرم در کیلوگرم به ترتیب برای اسیدهای سیتریک، مالیک و اگزالیک و ورمی کمپوست در زمان 60 روز نسبت به تیمار شاهد شدند. همچنین این تیمارها موجب افزایش معنی دار پتاسیم تبادلی نسبت به تیمار شاهد از 235 به 400، 430، 445، 425 میلی گرم در کیلوگرم شده اند. تفاوت معنی داری بین پتاسیم تبادلی در تیمارهای اسیدهای آلی و ورمی کمپوست در زمان های 5 و 15 مشاهده نشد، اما بین تیمارهای اسید مالیک و اسید اگزالیک در زمان 60 روز تفاوت معنی داری مشاهده شد. میزان پتاسیم غیرتبادلی در تیمارهای اسید سیتریک، مالیک و اگزالیک و ورمی کمپوست افزایش معنی داری در زمان 60 روز به ترتیب از 712 به 1140، 992، 1210 و 1035 میلی گرم در کیلوگرم نسبت به تیمار شاهد نشان داد.

کلیدواژه ها

استان فارس، پتاسیم تبادلی، پتاسیم غیر تبادلی، کانی های رسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.