بررسی اثر کم آبیاری تنظیم شده و کمآبیاری ناقص ریشه بر پارامترهای فیزیولوژیکی وفتوسنتزی ذرت علوفه ای

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه آب و خاک، دوره: 30، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSW-30-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 306
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر نادری

دانشجوی دکتری گروه مهندسی آبیاری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

رامین فضل اولی

استادیار گروه مهندسی آبیاری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

میرخالق ضیاء تبار احمدی

استاد گروه مهندسی آبیاری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

علی شاه نظری

دانشیار گروه مهندسی آبیاری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

منظور بررسی اثر میزان آب آبیاری و روش اعمال کم آبیاری بر عملکرد و پارامترهای فیزیولوژیکی و فتوسنتزی ذرت علوفه ای رقم سینگل کراس 704، آزمایشی در سال زراعی 1393 ، در مزرعه پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی انجام شد . آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار اجرا گردید. تیمارهای مورد بررسی عبارت بودند از تیمار آبیاری کامل، کم آبیاری تنظیم شده با تامین 80 و 60 درصد نیاز آبی، آبیاری ناقص ریشه به طور متغیر PRD و تامین 100، 80 و 60 درصد نیاز آبی و آبیاری ناقص ریشه به طور ثابت FPRD و تامین 100، 80 و 60 درصد نیاز آبی. نتایج آزمایش نشان داد که همزمان با کاهش میزان آب مصرفی عملکرد تر و خشک علوفه ذرت در تیمار کم آبیاری تنظیم شده کاهش یافت اما در تیمار آبیاری ناقص ریشه به طور متغیر تفاوت معنی داری بین میزان عملکرد در تیمارهای تامین 100 و 80 درصد نیاز آبی مشاهده نشد. بیشترین عملکرد علوفه تر با میانگین 72099 کیلوگرم در هکتار مربوط به تیمار آبیاری کامل بود . بررسی صفاتفیزیولوژیک طی چهار مرحله نمونه برداری در طول فصل رشد، نشان داد که شاخص سطح برگ تحت اثر متقابل تیمارهای آبیاری قرار گرفت . تفاوت معنی داری بین شاخص سطح برگ گیاهان در تیمار آبیاری کامل و سطوح 100 و 80 درصد تامین آبی در تیمار PRD وجود نداشت. همبستگی مثبت و معنیداری بین شاخص سطح برگ و عملکرد علوفه تر r(2)=0.98, P< 0.01 مشاهده شد. نتایج نشان داد که محتوای آب نسبی برگ پرچم و شاخص کلروفیل و هدایت روزن های با کاهش میزان آب مصرفی کاهش یافت. کاربرد روش PRD در مقایسه با اعمال کم آبیاری به روش تنظیم شده روند اثرات منفی خشکی را کاهش داد.

کلیدواژه ها

شاخص سطح برگ، شاخص کلروفیل، محتوای آب نسبی، هدایت روزنه ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.