تاثیر کاربرد لجن فاضلاب و کشت گندم Triticum aestivum L بر قابلیت استفاده و شکل های شیمیایی روی در تعدادی از خاک های آهکی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه آب و خاک، دوره: 27، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_JSW-27-6_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 394
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا حسین پور

استاد گروه خاکشناسی ، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه شهرکرد

حمیدرضا متقیان

استادیار گروه خاکشناسی ، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه شهرکرد

چکیده

در خاک های تیمارشده با لجن فاضلاب مقدار قابل استفاده عناصر کم نیاز از جمله روی از مسایل اصلی است. در این تحقیق به بررسی روی قابل استفاده (با روش های DTPA-TEA، مهلیچ 1 و مهلیچ 3) و تعیین شکل های شیمیایی آن در خاک ها قبل و پس از تیمار با لجن فاضلاب ( 1 درصد وزنی - وزنی) و پس از کشت گندم در شرایط گلخانه ای پرداخته شد. نتایج نشان داد که بر اثر کاربرد لجن فاضلاب، میانگین روی عصاره گیری شده با استفاده از 3 روش عصاره گیری به صورت معنی داری P< 0/01 افزایش یافت. میانگین روی عصاره گیری شده با استفاده از روش های مختلف پس از کشت گندم با قبل از کشت، تفاوت معنی داری P< 0/05 نداشت. نتایج مطالعه شکل های شیمیایی نشان داد که در اثر تیمار خاک ها با لجن فاضلاب ، روی تتمه، روی تبادلی، روی پیوند شده با ماده آلی، روی پیوندشده با اکسیدهای آهن و منگنز و روی پیوندشده با کربنات ها به ترتیب 11، 26، 94، 172 و 279 درصد افزایش یافتند. نتایج آزمون مقایسه میانگین نشان داد که میانگین شکل های روی (به جز روی پیوند شده با اکسیدهای آهن و منگنز ) قبل و بعد از کشت گندم در خاک های تیمارشده تفاوت معنی داری P< 0/05 داشتند. روی تبادلی، روی پیوندشده با کربنات ها و روی پیوندشده با ماده آلی پس از کشت گندم کاهش و روی تتمه افزایش یافت. نتایج بررسی همبستگی نشان داد که روی عصاره گیری شده با استفاده از عصاره گیرهای شیمیایی قبل از تیمار و پس از تیمار با لجن فاضلاب و پس از کشت گندم با شکل های مختلف روی همبستگی معنی داری P< 0/05 داشتند. نتایج این تحقیق نشان داد که شکل های شیمیایی روی بر اثر کاربرد لجن فاضلاب و کاشت گندم تغییر کرد.

کلیدواژه ها

شکل های شیمیایی، لجن فاضلاب، عصاره گیرهای شیمیایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.