اثرات کشندگی امواج مایکروویو روی حشرات کامل سوسک چهار نقطه ای حبوبات .Callosobruchus maculatus Fabricius (Coleoptera: Bruchidae)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت گیاهان، دوره: 31، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPP-31-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 494
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهربانو صبوری

دانش آموخته کارشناسی ارشدگروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

غلامحسین مروج

دانشیارگروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

حسین صادقی نامقی

استادگروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

محبت محبی

استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

سوسک چهار نقطهای حبوبات، Fabricius maculatus Callosobruchus ،یکی از آفات مهم انباری در سراسر جهان است که از دانه های حبوبات مختلف مانند عدس، ماش، لوبیا، باقلا و خصوصا لوبیا چشم بلبلی تغذیه میکند و خسارت زیادی را به بار میآورد. در مطالعهی حاضر، حساسیت حشرات کامل نر و ماده سوسک چهار نقطهای حبوبات در برابر پرتودهی با امواج مایکروویو با فرکانس 2450 مگاهرتز در توانهای بین 90 تا 900 وات در زمانهای مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایشها در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد که برای هر دو جنس نر و ماده و در همهی توانهای مورد مطالعه، با افزایش طول مدت پرتودهی، میزان مرگ و میر حشرات کامل افزایش مییابد. حساسیت افراد نر بیشتر از افراد ماده بود ولی بر اساس مقایسهی شاخص متوسط زمان پرتودهی کشندهی 50 درصد (LT50 ،(این تفاوت حساسیت معنیدار نبود. مقادیر LT50 در اثر توانهای بین 90 تا 900 وات برای افراد نر به ترتیب بین 8/674 تا 4/41 ثانیه و برای افراد ماده به ترتیب بین 5/741تا 2/47 ثانیه متغیر بود. بر اساس نتایج این بررسی، استفاده از امواج مایکروویو بهویژه در توانهای بالا به عنوان یک جایگزین مناسب و ایمن برای کنترل سوسک چهار نقطهای حبوبات در انبارهای مواد غذایی توصیه می گردد.

کلیدواژه ها

آفات انباری، امواج الکترومغناطیسی، پرتودهی، مرگ و میر، LT50

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.