شناخت الگوی کانال رودخانه خررود (جنوب استان قزوین) براساس شاخص های ریخت شناسی و رسوب شناسی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوفصلنامه رخساره های رسوبی، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSF-6-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 425
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید خدابخش

دانشیار گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

مژگان حسام زاده

کارشناس ارشد رسوب شناسی و سنگ شناسی رسوبی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

چکیده

حوضه آبریز رودخانه خررود با مساحت 5500 کیلومتر مربع در جنوب استان قزوین واقع شده است. بیشینه و کمینه ارتفاع این حوضه از سطح دریا به ترتیب 1680 و 1200 متر بوده و در پهنه ساختاری رسوبی ایران مرکزی قرار گرفته است. در این پژوهش، نوع این رودخانه براساس شاخص های ریخت شناسی و رسوب شناسی مورد بررسی قرار گرفته است. شاخص های کمی ریخت شناسی استفاده شده شامل پیچش، نسبت پهنا به عمق، نسبت گود افتادگی بستر، شیب کانال، زاویه مرکزی قوس و نسبت انشعاب می باشند؛ همچنین برخی شاخص های کیفی مانند نوع پیچش نیز در تفسیر به کار گرفته شده اند. رودخانه خررود در بخش شمال غربی (پیش از تلاقی با شاخه شورابه) شامل دو تیپ F و B (هر دو تیپ تک کانال و با پیچش بیش از 1/5) می باشد؛ بستر آن ماسه ای و دارای رخساره های نوع Sh، St و Sr است. در بخش میانی (پس از ورود شاخه شورابه) رودخانه به صورت چند کانالی تغییر می یابد (تیپ D با میانگین نسبت انشعاب 3/73، بستر گراولی و رخساره های Gms و Gm). به سمت پایین دست (بخش شرقی) بار دیگر رودخانه به صورت تک کانالی (تیپ C با رخساره های Gms، St و Sh) دیده می شود. ویژگی های بافتی رسوبات تیپ های تک کانال (F، B و C) مشابه یکدیگر و با تیپ چند کانال (تیپ D) متفاوت است.

کلیدواژه ها

خررود، قزوین، ریخت شناسی، الگوی رودخانه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.