تاثیر نرخ بهره و سطح درآمد بر برآورد تابع تقاضای بلندمدت پول در کشورهای منتخب خاورمیانه

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین همایش حسابداری،مدیریت و اقتصاد با رویکرد پویایی اقتصاد ملی
  • کد COI اختصاصی: AMEM01_093
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 336
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید قلمباز

کارشناس ارشد گروه علوم اقتصاد، پردیس علوم و تحقیقات خوزستان، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران و گروه مدیریت اقتصاد، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.

عبدالمجید آهنگری

دانشیار گروه علوم اقتصاد، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران.

چکیده

اتخاذ سیاست های پولی و مالی مناسب در اقتصاد هر کشور، منوط به اطلاع از شکل تابع تقاضای پول آن کشور است. از اینرو، شناخت صحیح این تابع و متغیرهای مهم تاثیرگذار بر آن، میتواند زمینه لازم را برای به کارگیری موفقیت آمیز سیاست های اقتصادی فراهم کند. هدف این مطالعه تاثیر نرخ بهره و سطح درآمد بر برآورد تابع تقاضای بلندمدت پول در کشورهای منتخب خاورمیانه طی دوره زمانی 2012-2001 به روش داده های ترکیبی بود. در ابتدا برای جلوگیری از بروز یک رگرسیون کاذب آزمون های ریشه واحد و هم جمعی انجام شد و پس از حصول اطمینان از وجود رابطه بلند مدت بین متغیرهای تحقیق آزمون های تشخیص در داده های ترکیبی که شامل چاو و هاسمن بود، انجام شد. در نهایت نیز مدل با اثرات ثابت OLS تعمیم یافته FMOLS برآورد شد. یافته ها نشان داد کشش تقاضای بلند مدت پول نسبت به بهره معادل با 0/08 است که قابل توجه است. با افزایش نرخ بهره، هزینه فرصت نگهداری پول توسط افراد و بنگاه ها افزایش می یابد و تقاضا برای پول را کاهش می دهد. نتایج این مطالعه نشان داد که نرخ بهره اثر منفی و معناداری بر تقاضا برای پول در کشورهای مورد مطالعه داشته اند، اما اثر درآمد بر تقاضا برای پول مثبت بوده است.

کلیدواژه ها

نرخ بهره، نرخ تورم، تابع تقاضای پول، روش پانل دیتا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.