تمامیت ارضی در پرتو قانون اساسی ج.ا.ایران
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: سومین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی ایران
- کد COI اختصاصی: SHCONF03_286
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1427
نویسندگان
نویسنده مسیول، دانش آموخته کارشناسی ارشد حقوق عمومی دانشگاه تهران
چکیده
مفهوم سرزمین دولت ها در یک سیر تکوینی از ابتدا تاکنون، تحولاتی شگرف از حیث ماهوی و کارکردی داشته است. علماء متقدم تاکید خود را بر ماهیت و کیفیت قلمرو در ساماندهی یک دولت کامل و مطلوب از نظر تامین نیازهای مادی و معنوی اتباع آن(دولت) قرار داده بودند. اما در درک معاصر از سرزمین، آن را پهنه ای سرزمینی میدانند که با تکیه بر مفهوم مرز ، حیثیت حقوقی حاکمیت را جنبه ای سرزمینی میبخشد. امروزه استقلال و حفظ تمامیت ارضی و مرزی دولتها به عنوان یک اصل جهانی مورد توجه و پذیرش قرار گرفته است. به رغم غلبه تفکر امت محوری در بدو تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران منبعث از گرایشات و ریشه های دینی و فکری بنیان گذاران دولت و تصمیم گیران کلان آن و تاکید بر مرزهای فرهنگی جهان اسلام، اختصاص هفت اصل به قلمرو ملی، ضرورت حفظ و پاسداشت مرزهای آن را میتوان از ویژگی های بارز تحول تفکر زمامداران دولت و زمینه ساز ساخت یک حکومت بر پایه ملت دانست. تغییرناپذیری مرزهای سرزمینی مگر با شرایط استثنایی و اصلاحات جزیی و با موافقت قوای سه گانه و مقام رهبری در نوع خود قابل توجه و تامل است. در این مقاله با روش تحلیلی به بررسی قلمرو ملی و مرزهای ایران و همچنین زمینه تحول و تطور نظریه مرزهای عقیدتی به مرزهای سرزمینی می پردازیم.کلیدواژه ها
قلمرو دولت، تمامیت ارضی، قانون اساسی ج.ا.ایران، مرزهای سرزمینی ، مرزهای عقیدتیمقالات مرتبط جدید
- حکمت عملی در حکمرانی خوب
- گفتمان نظری سیاست خارجی کشور جمهوری اسلامی ایران در مقابل اسراییل از دیدگاه حقوق بین الملل
- نقش و جایگاه رسانه ها فضای مجازی و آینده فناوری های آموزشی از منظر حکمرانی حکمی
- حکمرانی و توسعه فرهنگی از دیدگاه های حضرت امام خمینی (ره)
- بررسی جایگاه مدیریت حق نظارت همگانی در حکمرانی اسلامی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.