بررسی رابطه بین استراتژی های مدیریت تعارض و رفتار شهروندی سازمانی کارکنان شهرداری مشهد

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی و هشتمین کنفرانس ملی برنامه ریزی و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: URBANPLANING08_110
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 692
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کاظم پردل راد

کارشناس ارشد شورای اسلامی شهر مشهد مقدس

علی حسین زاده

عضو هیات علمی گروه مدیریت دولتی، واحد تربت حیدریه دانشگاه آزاد اسلامی

محمد یوسف پیروی

مدیر نظارت عالیه شورای اسلامیی شهر مشهد و دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری دانشگاه امام رضا (ع)

مرضیه سروی

کارشناس ارشد دانشگاه علوم پزشکی مشهد

چکیده

در بسیاری از سازمان ها تعارض به صورت یک مسیله جی وجود دارد. شاید در همه جا این پدیده دارای چنان قدرتی نباشد که موجب انحلال شرکت گردد، ولی تردیدی نیست که می تواند بر عملکرد سازمان اثرات ناگوار بگذارد، یا شرایطی پدید آورد که سازمان بسیاری از نیروهای کارآمد خود را از دست بدهد. پدیده تعارض همان سکه ای است که دو رو دارد؛ یک روش مثبت و روی دیگر منفی. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سبک های مدیریت تعارض بر رفتار شهروندی کارکنان شهرداری مشهد انجام شد. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق کلیه کارشناسان شهرداری مشهد در سال 1395 می باشد که تعداد آن ها 2526 نفر می باشد. با توجه به جدول مورگان، حجم نمونه تعداد 335 نفر می باشد که جهت اطمینان از برگشت پرسشنامه، تعداد 350 پرسشنامه به صورت تصادفی طبقه ای بین کارشناسان توزیع گردید. داده های به دست آمده از طریق پرسشنامه با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرم افزار Spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج به دست آمده تمامی فرضیات تحقیق را مورد حمایت قرارداد و نشان داد که بین استراتژی های مدیریت تعارض و رفتار شهروندی کارشناسان شهرداری مشهد رابطه معناداری وجود دارد. در کل به کارکنان شهرداری شهرستان مشهد پیشنهاد می شود به منظور اجتناب از عدم تافق، دیدگاه های خود را در آن زمینه مسکوت بگذارند و باید با بی اهمیت جلوه دادن عدم توافق، از شدت تضاد بکاهند.

کلیدواژه ها

استراتژی، تعارض، مدیریت تعارض، استراتژی های مدیریت تعارض، رفتار شهروندی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.