بررسی و شناسایی ترکیبات طبیعی موجود در کبد و بافت عضله اردک ماهی (Esox lucius) در تالاب انزلی (سال 85)

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نشریه میکروبیولوژی دامپزشکی، دوره: 1، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JVM-1-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 474
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهره آریایی نژاد

گروه شیمی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران

اکبر اسماعیلی

گروه بیولوژی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران

آریا اشجع اردلان

گروه بیولوژی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران

چکیده

در این پژوهش نمونه های زنده اردک ماهی از تالاب انزلی تهیه و ترکیبات موجود د ر کبد و بافت اردک ماهی به صورت جداگانه با استفاده از روش Bligh and Dyer استخراج شد. استخراج مواد طبیعی موجود ابتدا بوسیله کلروفرم و سپس ترکیبات قطبی تر با استفاده از متانل و n- بوتانل انجام شد. پس از تبخیر کامل حلال، نمونه های رقیق شده به دستگاه گازکردوماتوگرافی مجهز به طیف سنج جرمی (GC-MS) تزریق شده و طیف های جرمی ترکیبات، به دست آمد. با استفاده از مراجع (Eight peak) و محاسبه اندیس کواتس (KI) و مطابقت آنها با اندیس های کواتس استاندارد، ترکیبات موجود در فاز کلروفرمی و n- بوتانولی شناسایی گردید. بر اساس نتایج بدست آمده در فاز کلروفرمی کبد، 32 ماده شناسایی گردید که بیشترین درصد را 1 و 2 بنزن دی کربوکسیلیک اسید بخود اختصاص داده بود. همچنین در فاز کلروفرمی عضله 39 ماده شناسایی شد که بیشترین آنها 2 اتیل 1 و 4 دی متیل بنزن بود. در مجموع 4 فاز 62 ماده شناسایی گردید. متاسفانه به دلیل آلودگی های موجود در محیط زیست این ماهی مواد استخراج شده بیشتر مشتقات نفتی بودند. اسیدهای چرب شناسایی شده عبارتند از پالمتیک اسید، اولییک اسید، استیاریک اسید. ولی مقدار آنها در مقایسه با آلاینده های نفتی بسیار پایین می باشد. مجله دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد ا سلامی واحد گرمسار، 1385، دوره 1، شماره 3، 32-27.

کلیدواژه ها

اردک ماهی، اسیدهای چرب اشباع نشده با چند پیوند دوگانه (PUFA)، آلاینده های نفتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.