تحلیل استنادی پایان نامه های کارشناسی ارشد رشته ایران شناسی موجود در بنیاد ایران شناسی طی سال های 1385-1391

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: پژوهش های کتابخانه های دیجیتالی و هوشمند، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JKIM-1-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 890
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت اله حسن لاریجانی

استادیارعلم اطلاعات و دانش شناسی و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحدتهران شمال

زهره میرحسینی

استادیارعلم اطلاعات و دانش شناسی و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحدتهران شمال

پریسا سعیدی

دانش آموخته کارشناسی ارشدعلم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه آزادواحدتهران شمال

چکیده

هدف: هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت استناددهی در پایان نامه های کارشناسی ارشد رشته ایران شناسی در موسسه بنیاد ایران شناسی طی سالهای 1385 الی 1391 است. روش: در این پژوهش الگوهای استنادی فارغ­التحصیلان رشته ایران شناسی، واحد بنیاد ایران شناسی در چهار گرایش (تاریخ، فرهنگ مردم و آداب و رسوم و میراث فرهنگی، اصول نسخه شناسی و مرمت نسخه های خطی و نسخه آرایی، عمومی) بررسی شد، لذا وضعیت استفاده از منابع از لحاظ نوع و زمان و زبان، همچنین پراستفاده ترین منابع و نویسندگان مورد ارزیابی قرار گرفت، و با استفاده از قانون برادفورد مجلات هسته انگلیسی تعیین گردید. یافته ها: یافته ها نشان می دهد که از میان 13127 استناد، استناددهی به منابع کتابی نسبت به سایر انواع منابع بیشتر است، توزیع زبانی، بالابودن میزان استناد به زبان فارسی را با 5/94 درصد نشان می دهد. گرایش تاریخ با 75/35 درصد (4693 استناد) در درجه اول قرار گرفته و گرایش نسخه های خطی با 32/6 درصد (829 استناد) در مرتبه آخر استناددهی قرار گرفته است، کتاب فارسی با 28/73 درصد بالاترین استناد و پایان نامه ها با 86/0 درصد کمترین استناد را داشته اند و به طور متوسط میزان استناد برای هر پایان نامه 53/90 است. نیم عمر کتاب عربی با 6/27 سال بیشترین میزان و پایان نامه ها با 1/8 سال کمترین میانگین را نشان می دهد، همچنین پوشش زمانی منابع مربوط به سالهای 90-91 با 41/28 درصد بیشتر از کل استنادها می باشد، کتاب فارسی با 15/77 درصد و سایر منابع لاتین با 01/0 درصد به ترتیب از بیشترین و کمترین میزان اثرگذاری برخوردارند. نتیجه گیری: نیم عمر استناد به کتاب عربی و لاتین بیش از سایر منابع است و از روزآمدی کمتری نسبت به سایر منابع برخوردارند. مجلات هسته براساس قاعده برادفورد شناسایی گردیده اند و مجلات هسته لاتین شامل  Iranian Studies و ZDMG هستند. پربسامدترین مجلات فارسی نیز شامل مطالعات ملی و بررسی های تاریخی می باشند. در میان کتاب های فارسی کتابی که بیشتر به آن استناد شده لغت نامه دهخدا و ذبیح­الله صفا پربسامدترین مولف در این تحقیق شناخته شده اند. در میان کتاب های لاتین کتاب Encyclopedia Iranica پربسامدترین بوده است. در میان کتاب های عربی نیز الذریعه الی تصانیف شیعه شیخ آقا بزرگ تهرانی مورد بیشترین استناد بوده است. 

کلیدواژه ها

تحلیل استنادی, مآخذ پایان نامه ها, ایران شناسی, بنیاد ایران شناسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.