ارایه مدل تصمیم گیری چند معیاره کاهش آلودگی هوای شهر تهران بر پایه رویکرد تحلیل سلسله مراتبی فازی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی زنجیره تامین سبز
  • کد COI اختصاصی: ICGSC01_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 810
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روح انگیز اسدی

مرکز تحقیقات مدیریت بیمارستانی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران

محمدمهدی سپهری

گروه مهندسی صنایع، دانشکده فنی و مهندسی، تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

در سالهای اخیر آلودگی هوای کلان شهرها بخصوص شهر تهران به یکی از بحران ها و چالش های اساسی تبدیل شده است. در همین راستا شناسایی منابع اصلی ایجاد آلودگی و تعیین میزان اثر و اهمیت آنها و نیز طراحی راهکارهای مناسب جهت مقابله با این بحران ضرورت و اهمیت ویژه ای پیدا می کند. لذا در این مقاله در ابتدا منابع آلودگی هوای شهر تهران شناسایی و میزان اثر آنها از دید خبرگان و با کمک روش تحلیل سلسله مراتبی فازی مشخص شد و راهکارهایی بر اساس مهترین منابع آلودگی برای کاهش آلودگی هوا ارایه شد. در نهایت بر اساس نظر خبرگان و با کمک روش تحلیل سلسله مراتبی فازی بر اساس 4 معیار زمان بازدهی، هزینه اجرای طرح، اثربخشی و تکنولوژی و فناوری های مورد نیاز جهت اجرای طرح ارزیابی و اولویت بندی شدند. بر اساس نتایج مشاهده شد که منابع مصنوعی تاثیر بیشتری بر آلودگی هوای تهران دارند و همچنین کیفیت نامطلوب سوخت و خودروهای فرسوده و آلودگی حمل و نقل(ترافیکی) بالاترین تاثیر را بر آلودگی هوای شهر تهران دارند. و همینطور از بین راهکارهای پیشنهادی بر اساس نظرات خبرگان سناریوهای انتقال کارخانه های صنعتی به مناطق اطراف شهر و تعویض وسایل آلاینده و همچنین خودروهای فرسوده و اصلاح کیفیت بنزین دارای اولویت اجرایی بالاتری به نسبت سایر راهکارهای پیشنهادی داشتند.

کلیدواژه ها

آلودگی هوا، منابع آلودگی هوا، راهکارهای کاهش آلودگی هوا، تصمیم گیری چند معیاره، تحلیل سلسله مراتبی فازی(FAHP)

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.