نقش بهبود کیفیت زندگی کاری کارکنان با استفاده از مدل والتون در حفظ و نگهداشت منابع انسانی مستعد
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی حسابداری و مدیریت با رویکرد علوم پژوهشی نوین
- کد COI اختصاصی: FINMGT06_121
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 615
نویسندگان
کارشناسی ارشد مدیریت دولتی، پردیس فارابی، دانشگاه تهران
استادیار گروه مدیریت ، دانشکده مدیریت و حسابداری، پردیس فارابی دانشگاه تهران
استادیار گروه مدیریت ، دانشکده مدیریت و حسابداری، پردیس فارابی دانشگاه تهران
چکیده
نیروی انسانی یکی از منابع مهم و اساسی سازمان ها قلمداد میشود و سازمان ها برای رسیدن به اهداف، نیازمند به نیروی انسانی کارآمد وتوانمند می باشند. حفظ و نگهداری این منبع یکی از ضروریات سازمانی تلقی می شود. نیازهای روانی کارکنان در سازمان از طریق کاربرد فنونکیفیت زندگی کاری برآورده می شود. کیفیت زندگی کاری بالا برای سازمان ها برای جذب و نگهداشت نیروی کار، امری ضروری است. سازمان-هایی که نتوانند سازوکارها و تدابیر مناسبی برای ماندگاری استعدادهای خود طراحی کنند به ناچار باید خروج آنان را نظاره گر باشند. سازمان هاهمواره هزینه های بالایی را درجهت جذب برترین نیروها صرف میکنند بنابراین اگر نتوانند این نیروها را حفظ کنند آن هزینه ها را هدر داده اند.پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش کیفیت زندگی کاری در حفظ و نگهداشت منابع انسانی مستعد انجام شده است. به همین منظور با استفاده ازمنابع کتابخانه ای، مقالات، کتب، مبانی نظری و ادبیات تحقیق بررسی و اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسش نامه گردآوری شد. روش نمونه گیریبر اساس طبقه ای تصادفی ساده می باشد که بر اساس 5بانک خصوصی که سال تاسیس آنها قبل از سال 1387می باشد تقسیم شد.نتایجپژوهش حاکی از این است که 6تا از مولفه های کیفیت زندگی کاری (محیط ایمن و بهداشتی، فرصت های مداوم رشد و امنیت، قانون گرایی درسازمان، وابستگی متقابل اجتماعی، یکپارچگی و انسجام اجتماعی، توسعه قابلیت های انسانی) در حفظ و نگهداشت منابع انسانی مستعد نقشدارند. این موضوع میتواند مورد توجه بانکها قرار گیرد تا زیرساخت های لازم برای کیفیت زندگی کاری خوب در بانک فراهم شود نهایتا عملکردبهتر نیروی انسانی مستعد منجر به موفقیت بانک ها گرددکلیدواژه ها
مدیریت استعداد،استعداد، کیفیت زندگی کاری، مدل والتونمقالات مرتبط جدید
- تاثیر رهبری تحول آفرین بر عملکرد سازمانی و انگیزه کارکنان در مجتمع فولاد غدیر نی ریز
- بررسی تاثیر اخلاق حرفه ای کارکنان فروش بر اعتماد مشتری و عملکرد فروش (مطالعه موردی: فروشگاه های زنجیره ای شهر تهران)
- بررسی و تحلیل علل شکست و موفقیت استارت آپ ها در کشور ایران
- تاثیر ترومای خانوادگی بر سلامت روان اعضای خانواده و نسل های بعدی
- رابطه بین کیفیت زندگی و سبک های مقابله با استرس در مراقبین بیماران روانی با شدت بیماری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.