بررسی نقش کالبد روستای سنگان در گردشگری این روستا

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنگره بین المللی معماری، گردشگری و توریسم
  • کد COI اختصاصی: EACONF01_033
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1094
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کامران رضائی زاده مهابادی

مدرس دانشگاه ایوانکی

علیرضا خضری جله کران

دانشجوی معماری مقطع کارشناسی دانشگاه ایوانکی

چکیده

علی رغم رشد سریع شهرگرایی در ایران طی دهه های گذشته، کشور ما هنور جامعه ای شهری-روستایی شناخته می شود و بسیاری از شهرهای کوچک کشور علی رغم تغییرات ظاهری، از جهت امکانات و ویژگی های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی به روستا شبیه تر می باشند. روستاها سکونتگاه هایی پویا در ابعاد اجتماعی- اقتصادی و کالبدی فضایی هستند که نگرش ها، علایق و پاسخگویی به نیازها یا رویارویی با عوامل محدود کننده در آنها در ساخت کالبد و شکل دادن به فضا مشاهده می شود. این امر مستلزم تغییرات دایمی اما آرام در کالبد روستا است. با توجه به عوامل موثر در شکل گیری و فرایند زندگی روستایی، این دگرگونی ها می تواند رمز توسعه آن ها برای آینده باشد. معماری روستایی ایران به لحاظ ماهیت کارکردی و پاسخگویی به نیازهای انسانی، فعالیت های مردمی، عناصر تولیدی و محیط زیست، مجموعه ای همگن از ارتباطات و کارکردها بوده و با توجه به اینکه تعداد افرادی که طالب دیدار از مناطق روستایی و آشنایی با نحوه زندگی روستایی هستند، در دهه ی اخیر رو به افزایش است؛ این امر نه تنها سبب رونق گردشگری روستایی در قالب اوقات فراغت و تفریحی _ ورزشی بوده، بلکه می تواند موجب رشد اقتصادی و تنوع فعالیت ها از یک سو و ایجاد اشتغال و درآمد زایی برای ساکنان روستایی با جذب مازاد نیروی انسانی از سوی دیگر گردد و بدین ترتیب یکی از فرصت های همه جانبه روستایی محسوب می شود. روستای سنگان نیز از این قاعده مستثنی نیست و کلیت آن متشکل از مجموعه اجزایی است که با رابط های منطقی بین مجموعه فعالیت ها، رفتارها و کالبد روستا به گونه ای انسجام یافته ادراک می شوند. کالبد سنگان طی فرایندی ارگانیک براساس تعامل بین عوامل طبیعی و انسانی شکل گرفته و تکامل یافته است. بافت و مسکن روستای سنگان متاثر از این فرایند و توسط معماران بومی شکل گرفته است. سنگان از توابع بخش کن در حاشیه تهران است که با توجه به موقعیت آن در کنار پایتخت و دخالت هایی که طی سال های اخیر در معماری و بافت آن انجام شده، به عنوان یکی از روستاهای هدف گردشگری در نزدیکی کلان شهر تهران شناخته شده است.

کلیدواژه ها

سنگان، بافت، مسکن، معماری، توسعه کالبدی، گردشگری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.