تعیین دماهای کاردینال جوانه زنی گیاه دارویی کاکوتی چند ساله (Ziziphora clinopodioides Lam. )

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JFCR-11-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 538
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد خیرخواه

دانشجوی دکتری دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

علیرضا کوچکی

استادگروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

پرویز رضوانی مقدم

استادگروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

مهدی نصیری محلاتی

استادگروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی خصوصیات جوانه زنی و تعیین دماهای کاردینال جوانه زنی بذر گیاه دارویی کاکوتی چندساله (Zizizphora clinopodioides Lam) در قالب یک طرح کاملا تصادفی و با چهار تکرار انجام شد. اثر هشت دمای ثابت (5، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 40 درجه سانتیگراد) در شرایط 12 ساعت نور / 12 ساعت تاریکی و با متوسط رطوبت نسبی 60 – 50 درصد در اتاقک رشد بر روی خصوصیات جوانه زنی بذر شامل درصد، سرعت و متوسط زمان جوانه زنی آن به مدت 21 روز مورد مطالعه قرار گرفت و دماهای کاردینال جوانه زنی بذر بر اساس سه مدل خطوط متقاطع، مدل 5 – پارامتری بتا و مدل چند جمله ای درجه 2 برآورد شد. نتایج نشان داد که بذر این گیاه فاقد دوره خواب بوده و اثر دما بر سرعت، درصد و متوسط زمان جوانه زنی معنی دار (01/0p≤) بود. بیشترین درصد و سرعت جوانه زنی به ترتیب در دمای 20 درجه سانتیگراد با 6/29 درصد و 37/6 تعداد در روز و کمترین متوسط زمان جوانه زنی با 006/0 تعداد در روز مشاهده شد. بیشترین معکوس روز تا50 درصد جوانه زنی (50GD/1) در دمای20 درجه سانتیگراد معادل 4/0 بود. دماهای پایه بین 5 تا 8/5 درجه سانتیگراد، بهینه بین 22 تا 6/22 درجه سانتیگراد و بیشینه بین 5/39 تا 5/40 درجه سانتیگراد در هر سه مدل متغییر بود و اختلاف آنها کمتر از 1 درجه سانتیگراد بود.

کلیدواژه ها

جوانه زنی، دمای بهینه، دمای بیشینه، دمای پایه، کاکوتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.