آلودگی با فلزات سنگین در غبار کف کارگاه های باتری سازی شهر یزد در سال 1393

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت و محیط زیست، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJHE-9-1_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 404
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی صبوحی

کارشناس ارشد مهندسی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد، یزد، ایران

فرهاد نژادکورکی

دکتری محیط زیست، دانشیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد، یزد، ایران

حمیدرضا عظیم زاده

دکتری محیط زیست، دانشیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد، یزد، ایران

محمدصالح طالشی

دانشجوی دکتری آلودگی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی ، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

زمینه و هدف: حضور کارگاه های صنعتی میزان آلودگی های شهری را افزایش داده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی فلزات سنگین کارگاه های باتری سازی شهر یزد و شناسایی میزان اثرات زیست محیطی حاصل از این آلاینده ها صورت گرفته است. روش بررسی: این مطالعه به صورت توصیفی تحلیلی-مقطعی انجام شد. براساس خصوصیات جغرافیایی، شهر به سه بخش تقسیم و در مجموع 30 کارگاه باتری سازی به روش تصادفی طبقه بند ی شده انتخاب شد. فلزات سنگین (سرب، کادمیوم، کروم، روی و مس، آهن و منگنز) موجود در غبار کف با استفاده از دستگاه جذب اتمی (AAS) انداز ه گیری شد. اثرات زیست محیطی ناشی از آلودگی با فلزات سنگین نیز با شاخص خطر بالقوه زیست محیطی (RI)، شاخص آلودگی تجمعی (IPI)، ضریب الودگی (Cf) و درجه آلودگی اصلاح شده ((mC(d) و آزمون آماری همبستگی پیرسون شناسایی شد. یافت هها: روند تغییرات غلظت فلزات سنگین در ذرات غبار کف کارگا هها ب هصورت آهن> مس> سرب> روی > منگنز> کروم> کادمیوم حاصل شد. لذا میانگین غلظت فلز آهن در نمونه ها 4721/05±27011/52 و فلز کادمیوم 21/07mg/kg±78/25 بود. همچنین نتایج شاخص خطر بالقوه زیست محیطی (RI) نشان داد که فلزات سنگین غبار کف خطر خیلی زیاد (2816/29) دارد. میزان شاخص ((mC(d) در کارگاه ها نیز معادل 63/35 نمایانگر این است که این کارگاه ها در کلاس آلودگی بسیار شدید قرار دارند. ضریب الودگی (Cf9 نیز برای فلز مس معادل 304/17 حاصل شد که آلودگی بسیار زیاد این فلز را در کارگاه ها نشان داد. نتیجه گیری: یافته ها نشان داد که غلظت زیاد فلزات سنگین در کارگا ههای باتری سازی ناشی از تعامل فلزات سنگین اجزای ضایعات صنایع از جمله زباله های الکتریکی و باتری با گردوغبار است که منشا انسان ساخت دارد.

کلیدواژه ها

کارگاه های باتری سازی، فلزات سنگین، خطر زیست محیطی، یزد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.