رابطه آموزش گروهی مهارت حل مسیله با رشد تفکر خلاق و ابعاد آن

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی پژوهش های نوین در روانشناسی،مشاوره و علوم تربیتی
  • کد COI اختصاصی: PCEC01_091
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 465
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا سالمی

دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی، دانشگاه آزاد اسلامی یزد

محمدحسین باقیانیمقدم

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، دانشکده بهداشت

علی محمد اخوت

مربی دانشکده علوم تربیتی دانشگاه آزاد اسلامی اردکان

چکیده

امروزه هدف عمده تمامی نهادهای آموزشی وپرورشی ایجاد توانایی حل مسیله وخلاقیت در دانشآموزان است. چراکه خلاقیت مستلزم حل کردن مسایلی است،و افراد خلاق قبل ازآنکه مسایل راحل کنندآنها را میآفرینند یا بر پیچیدگی آن میافزایند. پستنها ازراه ایجاد این تواناییها است که میتوان افراد را برای مقابله باشرایط متغیر زندگی وموقعیتهای جدیدی که مرتبا با آنها روبرو میشوند آماده کرد؛ بنابراین آموزش مهارت حل مسیله ازمهمترین متغیرها در پرورش و ارتقاء تفکرخلاق در دانشآموزان میباشد.از این رو، مطالعه حاضر با هدف (تعیین اثربخشی آموزش گروهی مهارت حل مسیله بر رشد تفکر خلاق دانش آموزان دختر مقطع سوم دبیرستان شهرستان یزد) انجام پذیرفت.تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی بوده و به لحاظ اجرا شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پسآزمون همراه با گروه کنترل انجام گرفت. به همین منظور، دو گروه همتا شده از دانشآموزان دختر مقطع سوم دبیرستان شهر یزد در قالب گروه آزمایشو کنترل انتخاب شدند، سپسمداخلات آموزشی (آموزش مهارت حل مسیله) به گروه آزمایشطی 8 جلسه 60 دقیقه ای اجرا گردید. هر هفته دو جلسه 60 دقیقهای و بر طبق یک بسته آموزشی در جلسات مختلف، مهارت حل مسیله به دانش آموزان آموزش داده شد.در جلسه اول دوره آموزشی، پیش آزمون (تکمیل پرسشنامه تفکر خلاق) نیز انجام گرفت؛ و در جلسه آخر نیز پس آزمون (تکمیل پرسشنامه تفکر خلاق) انجام گرفت؛ همچنین مقیاس تفکر خلاق در گروه کنترل (در دو نوبت پیش آزمون و پش آزمون) نیز اجرا شده، و داده ها جمع آوری گشت.ابزار پژوهشپرسشنامه آزمون تفکر خلاق تورنسفرم B تصویری بود. دادههای به دست آمده از طریق پرسشنامه در مرحله پیشآزمون و پسآزمون؛یافته های پژوهشنشان داد که، تاثیر آموزش گروهی مهارت حل مساله برافزایش میزان خلاقیت دانشآموزان تایید می شود، باتوجه به مقدار مجذور اتا 0.931 رابطه قوی نشان داده میشود. یعنی93.1 درصد نمرات خلاقیت تحت تاثیر آموزش گروهی مهارت حل مسیله، تبیین می شود.تاثیر آموزش گروهی مهارت حل مساله بر افزایش میزان سیالی ذهنی67.6 درصد)؛ انعطاف پذیری ذهنی 75 ذهنی 80.7 درصد بسط 42.1 درصد درصد)؛ دانشآموزان تایید می شود. حل مسیله یکی از مهم ترین فرآیندهای تفکر است که به افراد کمکمی کند تا مقابله موثری با مشکلات و چالشهای زندگی داشته باشند و در سلامت روانی و اجتماعی افراد نقشمهمی بازی می کند. هر چند خلاقیت نیز مانند هوش، بعد ارثی دارد،باز هم عوامل محیطی می توانند بر این توانایی اثر بگذارند؛ و لذا آموزشمی تواند منجر به ارتقاء خلاقیت گردد.

کلیدواژه ها

مهارت حل مسیله، خلاقیت، سیالی، بسط، انعطافپذیری، ابتکار ذهنی، دانشآموز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.