نقش سامانه های ترافیکی در جرم یابی سرقت خودرو و چالش های آن

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: هشتمین اجلاس آسیایی جامعه ایمن و اولین اجلاس منطقه ای جامعه ایمن مشهد ۲۰۱۷
  • کد COI اختصاصی: SAFEMASHAD01_065
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 988
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامعلی قادری

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق جزا و جرم شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد

محمد فرجیها

استاد گروه حقوق دانشگاه تربیت مدرس تهران

عباس شیخ الاسلام

استاد گروه حقوق و رییس دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد

چکیده

امروزه با تغییر شیوه و شگرد سارقین در سرقت خودرو ، رویکرد سنتی به کشف موثر نبوده و سارقین به راحتی به اقدامات مجرمانه خود پرداخته و از چنگال قانون می گریزند . نظر به ظهور فن آوری های نوین و بهره گیری سازمان ها و نهادها از اینمهم در راستای ماموریت های سازمانی خود ، تعامل و مشارکت سازنده ی این سازمان ها و نهادها با پلیس می تواند ، باعث رصد عملکرد مجرمین شده و آمار جرایم را به میزان بسیار زیادی کاهش دهد . یکی از این سازمان ها سازمان حمل ، نقل وترافیک است . پلیس ضمن تعاملی سازنده ، توانسته با استفاده از سامانه های اطلاعاتی این سازمان ، مسیله ی حمل ، نقل و ترافیک شهری شهر مشهد را علی رغم ورود سالانه میلیون ها نفر زایر مدیریت نماید . عدم آگاهی از سایر توانمندی های اینسامانه ها باعث شده ، پلیس به استفاده یک سویه از این سامانه ها در راستای مدیریت ترافیک شهری اکتفا نموده و از کارکردکشف جرمی این سامانه ها غافل ماند . این تحقیق با هدف بررسی نقس سامانه های ترافیکی در جرم یابی سرقت خودرو وچالش های آن در مشهد انجام گرفت . این پژوهش از نظر هدف کاربردی بوده و در نهادهای عدالت کیفری ) دادسرا و پلیس( کاربرد دارد . و از نظر روش و ماهیت توصیفی – تحلیلی بوده ، به این منظور، اطلاعات خودروهای مسروقه از سامانه وسایط نقلیه پلیس آگاهی استخراج شد و در محیط سامانه های ترافیکی مورد آزمون قرار گرفت . جامعه آماری تحقیق خودروهای مسروقه سال90-94 مشهد بوده که در مجموع ، تعداد48406 دستگاه بودند نمونه ای به حجم48دستگاه به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها ، گزارش گیری خودروهای مسروقه در بازه زمانی مذکور با استفاده از نرمافزار D.W.H بود . داده ها در محیط آزمایشگاهی سامانه های حمل ، نقل و ترافیک مورد بررسی قرار گرفت . نتایج یافته ها مورد تحلیل قرار گرفت و چالش ها و موانع موجود از بطن مصاحبه ها و تحلیل های مذکور استخراج شد . نتایج نشان دادهسامانه های ترافیکی به میزان 27/1 مستقیما در جرم یابی و مکان یابی خودروهای مسروقه و دستگیری سارقین نقش مثبت داشته و این رقم با رفع پاره ای از چالش ها و نواقص موجود به 69 درصد خواهد رسید

کلیدواژه ها

جرم یابی ، سرقت خودرو ، سامانه های ترافیکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.