تعیین معیارهای موثر د ر جانمایی مخازن اضطراری آبرسانی و محاسبه ضریب وزنی اهمیت آنها به روش AHP

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه دانش پیشگیری و مدیریت بحران، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_DPMK-6-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 610
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعیده نگارش

کارشناس ارشد مهند سی عمران، گرایش مهندسی ومدیریت ساخت، پردیس علوم و تحقیقات یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران

نعمت حسنی

دانشیار دانشکد ه مهن دسی عمران، آب و محیط زیست دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

حسنعلی مسلمان یزدی

استاد یار گروه عمران، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد میبد ، ایران

چکیده

زمینه و هدف: انسان از آغاز خلقت همواره با موضوع بلایای طبیعی از جمله سیل، طوفان، زلزله و... مواجه بود ه و سعی کرده تا این حواد ث را مدیریتو کنترل کند . کم آبی و بی آبی ناشی از زلزله و بعضی د یگر از بلایای طبیعی، آبرسانی اضطراری بعد از حواد ث بزرگ را امری اجتناب ناپذیر و حیاتیکرد ه است. د ر دوران بحران، آب اساسی ترین نیاز مرد م است. حفظ آب سالم بعد از آسیب د ر سامانه اولویت اصلی شرکت های آب و فاضلاب است.با توجه به بررسی های صورت گرفته، یکی از روش های تامین آب د ر شرایط اضطراری استفاده از مخازن ثابت د ر احجام 20 الی 100 مترمکعبمی باشد که باید د ر محلات مختلف شهر نصب شوند . با توجه به اینکه ساخت و نصب این مخازن هزینه و زمان زیاد ی را صرف می کند ، لذا جانماییصحیح این مخازن از اهمیت ویژه ای برخورد ار است.روش: د ر این پژوهش جهت جمع آوری اطلاعات پیرامون موضوع تحقیق از روش کتابخانه ای استفاد ه شده و با طرح سوالاتی در قالب پرسشنامهنظرات متخصصان برای شناسایی معیارهای موثر د ر جانمایی مخازن اضطراری، انتخاب مهمترین آنها و تعیین ضریب اهمیت هر معیار اخذ و سپسبا استفاد ه از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی AHP که یکی از روش های تصمی مگیری چند معیاره است، محاسبات لازم برای تعیین میزان اهمیت هر کدام انجام شد.یافته ها: پنج معیار اصلی برای جانمایی مخازن اضطراری به عنوان مهمترین معیارها انتخاب شد که به ترتیب ضریب وزنی اهمیت محاسبه شدهعبارتند از: نزد یکی به مراکز با اهمیت بالا، نزد یکی به مراکز پرجمعیت، حفظ شرایط هی درولیکی شبکه ی توزیع آب، در دسترس بود ن، هزینه تملک.نتیجه گیری: برای انتخاب مکان مناسب برای نصب مخازن مذکور می توان مکان های مختلف در یک محله را از جمله پارک، مسجد ، مد رسه و... را بادر نظر گرفتن معیارها و ضرایب وزنی به دست آمد ه با هم مقایسه، اولویت بند ی و بهترین گزینه را با استفاد ه از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبیانتخاب کرد. نزد یکی به مراکز با اهمیت بالا اولویت اول و هزینه تملک کمترین اولویت را کسب کردند.

کلیدواژه ها

مخازن اضطراری آبرسانی، معیار جانمایی، روش تحلیل سلسله مراتبی AHP، مدیریت بحران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.