ارزیابی چابکی سازمانی و بررسی نقش توانمندسازی بر بهبود آن در شهرداری زابل
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: کنفرانس بین المللی مدیریت تغییر و تحول
- کد COI اختصاصی: CMRECONF01_054
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 615
نویسندگان
استادیار گروه مدیریت، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زابل
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زابل
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زابل
چکیده
یکی از مهمترین چالش های مدیران عصر حاضر در سازمان ها،عدم استفاده کافی از منابع فکری، توان ذهنی و ظرفیت های بالقوه منابع انسانی است.در اغلب سازمان ها از توانایی های کارکنان استفاده بهینهنمی شود و مدیران قادر نیستند ظرفیت های بالقوه آنان را به کار گیرند. هدف از پژوهش حاضر بر ارزیابی چابکی سازمانی و بررسی نقش توانمندسازی بر بهبود آن در شهرداری زابل می باشد، این تحقیقبر حسب هدف کاربردی و بر اساس شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی است. در این تحقیق برای جمع آوری مبانی نظری و پیشینه از مطالعات کتابخانه ای و مقالات و مجلات دانشگاهیاستفاده شده است و همچنین برای جمع آوری اطلاعات آماری جهت آزمون فرضیه های تحقیق از روش میدانی و جستجو در جامعه آماری استفاده شده است، در این تحقیق برای جمع آوری اطلاعات ازپرسشنامه توانمندسازی روانشناختی )اسپرتیزر( و چابکی سازمانی )ژانگ و شریفی( استفاده شده است جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان شهرداری زابل می باشد. و حجم نمونه با استفاده از روشجدول مورگان انتخاب شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزا SPSS استفاده گردیده است. از آزمون های توصیفی فراوانی و میانگین و انحراف معیار برای متغیر های جمعیت شناختی و متغیر های اصلیاستفاده شده است و همچنین از آزمون های استنباطی مانند همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی و گام به گام و آزمون فریدمن برای رتبه بندی مولفه های توانمندسازی روانشناختی استفاده گردیده است.نتایج داده ها بیانگر آن است که بین مولفه های توانمندسازی روانشناختی و چابکی سازمانی کارکنان رابطه معناداری وجود دارد.کلیدواژه ها
چابکی سازمانی، توانمندسازی روانشناختی، شهرداری زابل، کارکنان، سازمانمقالات مرتبط جدید
- بررسی تاثیر شدت صدای موسیقی بر هیجان رانندگان با استفاده از سنسور GSR در دستگاه شبیه ساز رانندگی : تحلیل ANOVA
- تاثیر ستون دوخت در رفتار لرزه ای قابهای مهاربندی واگرا با استفاده تحلیل غیرخطی دینامیکی تاریخچه زمانی
- مروری بر مطالعات انجام شده در مورد جزئیات طراحی تیر پیوند در سیستم قاب مهاربندی واگرا
- بهینه سازی ساختمانهای مسکونی متناسب با اقلیم گرم و خشک (نمونه موردی : شهر شیراز)
- تاثیر پنجره در کنترل انرژی و اتلاف انرژی در ساختمانهای مسکونی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.