بررسی اصل حاکمیت دولت ها بر منابع طبیعی و ملی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین همایش ملی پژوهش های مدیریت و علوم انسانی در ایران
  • کد COI اختصاصی: IICMO02_160
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3062
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هانیه نعیمی زاد

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق بین الملل دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران

فخرالدین ابوییه

عضو هیت علمی دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران

چکیده

دولت ها دارای حق حاکمیت بر منابع طبیعی خود بوده و این حق در منابع مختلف حقوق بین الملل مورد شناسایی و تاکید قرار گرفته است. دولت ها در راستای اهداف مربوط به توسعه ملی خود این حق را اعمال نموده و نسبت به تهیه و تدوین برنامها و سیاست های ملیجهت بهره برداری از منابع طبیعی تحت حاکمیت و قلمرو خویش اقدام نمایند. این حق در سطوح مختلف از وضع قوانین وسیاست گذاری گرفته تا بهره برداری و توسعه و حفاظت و احیا قابلیت اعمال را دارا می باشد . در نگرش کلاسیک برگرفته از ادبیات وستفالیایی دولت ها می توانستند این حق خود را بدون هیچ گونه قید و شرط و محدودیتی و به صورت مطلق اعمال نمایند . اعمال این حق زمانی چالش برانگیز می شود که در خصوص منابع طبیعی فرامرزی بوده و یا اینکه اثرات فرامرزی داشته باشد. با توسعه حقوق بین الملل و ورود مفاهیم جدیدی همچون توسعه پایدار به قلمرو ادبیات حقوقی و شکل گیری نظام مسیوولیت بین المللی دولت ها و نسبی شدن شدن مفاهیم حاکمیتی، اعمال آن مفهومی نسبی پیدا کرده و تکالیف و مسیوولیت های مختلفی برای دولت ها دراین زمینه ایجاد شده است. این نوشتار ضمن نفی حاکمیت مطلق دولت ها در بهره برداری از منابع طبیعی و بر آن است تا نظام حقوقی حاکم بر بهره برداری از این منابع و همچنین محدودیت دولتها را با توجه به حقوق بین الملل مورد مطالعه و بررسی قرار دهد

کلیدواژه ها

اصل حاکمیت، دولتها ، منابع طبیعی ،ملی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.