مننگوانسفالیت ایوزینوفیلی قابل سرایت از حلزون سیب آکواریوم

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی بیماری های مشترک بین انسان و دام
  • کد COI اختصاصی: ZOONOSES01_120
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 547
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا رحیم نژاد

گروه علوم پایه دانشگاه آزاد اسلامی واحدکرج

زهرا خورشیدی

چکیده

حلزون سیب یا حلزون طلایی آکواریوم جانوری نرمتن و شکمپا با نام علمی Pomacea canaliculata از اعضای خانوادهآمپولاریده Ampullariidae است که ساکن نواحی گرمسیری و معتدل و از بزرگترین حلزونهای آب شیرین بهشمار میآید و با اینکه نرمتنی آبزی است ؛ شش و آبشش را با هم دارد و اندامی که سیفون نامیده می شود برای استفاده از اکسیژن جو در زمانی که جانور زیر آب است به کار می رود. اندازه بزرگ و تنوع رنگ در کنار نگهداری آسان این حلزون باعثشده است به عنوان یک جاندار آکواریومی در نقاط مختلف جهان از جمله ایران مورد توجه قرار گیرد. اما باید به این نکته توجه شود که حلزون سیب قادر به انتقال بیماریهای خطرناکی به انسان است. در مناطقی که از حلزون سیب برای تغذیهانسان استفاده میشود ؛ اگر گوشت حلزون به خوبی پخته نشود, میتواند انگل Angiostrongylus cantonensis که عامل بیماری Rat lungworm )کرم ریه موش صحرایی( است را به انسان منتقل کرده و او را مبتلا کند. فروبردن دست زخمی به آکواریوم حاوی این حلزون و یا وارد کردن دست آلوده به دهان نیز می تواند چنین عواقبی داشته باشد. لاروهای عفونت زای آنژیوسترونژایلوس پس ازخورده شدن توسط انسان, به مغز و نخاع رفته و ایجاد مننگوانسفالیت ایوزینوفیلی میکنند.که نشانههای نخستین آن سردرد شدید, سفتی گردن و تب پایین میباشد.تهوع و استفراغ به طور معمول وجود دارد. مورمورکردن اندامها و دو بینی هم در پی آن میآید و پس از آن مشکلات عصبی شدید بروز میکند. همچنین رها سازی این حلزون در طبیعت علاوه بر افزودن شانس گسترش آلودگی انگلی, باعث صدمه به فعالیت های کشاورزی میشود. رها شدن عامل بیماری در مزارع سبزی و مصرف سبزی آلوده نیز می تواند انسان را مبتلا کند. با وجود اقدام صحیح سازمان دامپزشکی ایران جهت جلوگیری از واردات و عرضه این حلزون، متاسفانه در مواردی شاهد خرید و فروش آن بصورت غیرقانونی هستیم که دو اقدام اصلی شدت بخشیدن به مبارزه قانونی و اطلاع رسانی گسترده به همه اقشار جامعه به ویژه مسیولین و دست اندرکاران بهداشتی برای ریشه کنی این معضل توصیه می گردد

کلیدواژه ها

حلزون سیب ، مننگوانسفالیت ایوزینوفیلی ، آنژیوسترونژایلوس کانتوننسیس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.