رویکردهای نوین مدیریت منابع آبی: به دنبال افزایش بازدهی مصرف آب

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ESPME04_653
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 702
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه نیکوی

دانشجوی دکتری آمایش محیط زیست، دانشگاه تهران

شراره پورابراهیم آبادی

استادیار آمایش محیط زیست، دانشگاه تهران

چکیده

افزایش رقابت برای استفاده از آب شیرین در فعالیت های مختلف انسان به دلیل افزایش جمعیت منجر به فشارهای بی سابقه ای بر منابع آبی شده است. به همین دلیل بسیاری از کشورها با کم آبی و یا محدویت در توسعه فعالیت های اقتصادی مواجه هستند. علاوه بر این ها، کیفیت آب نیز در حال بدتر شدن است که خود سبب محدودیت بیشتر دسترسی به آب های شیرین می شود. به دلیل این که آب برای زندگی حیاتی است و با توسعه اجتماعی- اقتصادی در ارتباط است ضروری است تا مدیریت منابع آبی نیز به یک رویکرد کلی جامع برای مدیریت آب ارتقا پیدا کند. هدف این مطالعه مرور و معرفی رویکردهای محبوب مدیریت منابع آبی در جهان و انتخاب یک رویکرد مناسب برای کشور ایران است. در بین انواع رویکردهای مختلف مدیریت منابع آبی حسابداری آب به عنوان یکی از کارامدترین و بهترین رویکردها شناخته می شود. حسابداری آب فرایند مرتبط کردن اطلاعات منابع آبی و خدمات تولید شده مصرف آب در یک دامنه جغرافیایی مانند یک حوضه، کشور و یا طبقه کاربری زمین است. تجمیع داده های مختلف آب، ارایه یک چارچوب استاندارد و کاربردی، سازگاری با دیگر انواع حساب های ملی و در نهایت کمک به مدیریت محیط زیست از فواید این روش محسوب شوند. از نتایج حسابداری آب می توان به منظور مدیریت بهتر آب، عرضه و تقاضای آب و تخصیص عادلانه تر آب بین مصرف کنندگان مختلف در مقیاس ها و پهنه های مختلف استفاده کرد. بنابراین، این رویکرد می تواند روشی جامع و کارا در مدیریت منابع آبی به خصوص در کشورهایی از جمله ایران که با مشکل کم آبی و افزایش تقاضا در زمینه مصرف آب مواجه هستند باشد.

کلیدواژه ها

کمبود آب، حسابداری آب، مدیریت منابع آبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.