تحلیل شاخص های آسیب پذیری در بافتهای فرسوده شهری با رویکرد مدیریت بحران زلزله (مطالعه موردی : منطقه 3 شهرداری شیراز)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ESPME04_635
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 897
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان حقوقی فرد

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز

محمدرضا امتحانی

استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز، دانشکده معماری و شهرسازی

علیرضا آرفته

دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش از دور، دانشکده مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران

چکیده

با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی امروزه بسیاری از حوادث غیر مترقبه قابل پیش بینی هستند و زمانی که پیش بینی صورت گیرد در صورت بروز حادثه می توان با تمام امکانات موجود و آمادگی بیشتر از عوارض و خسارات احتمالی کاست. شهر شیراز به دلیل موقعیت جغرافیایی خود و قرار گرفتن در پهنه ی چین خورده – راندی زاگرس و همچنین وجود بافت فرسوده دارای آسیب پذیری زیاد در برابر زلزله است. در این پژوهش با ارزیابی مدیریت بحران زلزله با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) در منطقه 3 شهر شیراز، آسیب پذیری منطقه مورد ارزیابی قرار گرفته شده است. در این خصوص شاخص هایی همچون نوع مصالح، کیفیت بنا، قدمت بنا، تعداد طبقات و ... مورد بررسی قرار گرفته. سپس این اطلاعات بر اساس روش AHP در ماتریس مقایسه دوتایی وزن دهی شده و وزن نهایی هر یک از شاخص ها تعیین و به منظور تعیین میزان آسیب پذیری منطقه استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که بیش از 50 درصد منطقه 3 شهرداری شیراز که بیش از نیمی از آن را بافت فرسوده و پرجمعیت شهرک سعدیه در بر می گیرد بر اساس شاخص ها و معیارهای انتخابی دارای آسیب پذیری متوسط به بالا می باشد.

کلیدواژه ها

مدیریت بحران، زلزله، بافت فرسوده، نحلیل سلسله مراتبی، شهر شیراز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.