اثر خشکسالی بر وضعیت اقتصادی – اجتماعی مناطق روستایی جنوب بیرجند

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ESPME04_621
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 840
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا ناصری

استادیار، مرکز تحقیقات بین المللی بیابان، دانشگاه تهران

انسیه عزیزآبادی فراهانی

دانشجوی کارشناسی ارشد همزیستی با بیابان، مرکز تحقیقات بین المللی بیابان، دانشگاه تهران

زهرا یوسفی ورمخواستی

دانشجوی کارشناسی ارشد همزیستی با بیابان، مرکز تحقیقات بین المللی بیابان، دانشگاه تهران

چکیده

خشکسالی از جمله چالش های طبیعی است که مناطق وسیعی از زیست کره بویژه بیابان ها را تحت تاثیر قرار می دهد. بروز این پدیده طبیعی در کشور ایران که در کمربند مناطق خشک جهان قرار دارد امری گیریز ناپذیر است و از اینرو بررسی پیامد های آن بویژه از منظر اقتصادی و اجتماعی می تواند به راهکارهای مناسب جهت کاهش اثرات این پدیده کمک نماید. کشور ایران با داشتن گستره های وسیع بیابانی یکی از کشورهای بسیار مهم در منطقه خاورمیانه می باشد. خراسان جنوبی نیز به عنوان سومین استان بزرگ ایران منطقه ایست که بخش اعظم آن را مناطق بیابانی با بارندگی کمتر از 120 میلیمتر در سال تشکیل می دهد. بروز خشکسالی های متوالی اثرات عمیق اقتصادی و اجتماعی در مناطق روستایی و عشایری جنوب این استان گذاشته است. در این تحقیق منطقه ای به وسعت 21170 کیلومتر مربع در بخش خوسف از شهرستان بیرجند از نظر پراکنش و کاهش منابع آبی و اثر آن بر اقتصاد و معیشت روستاییان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بروز خشکسالی طولانی مدت با اثر مستقیم بر مراتع و کاهش علوفه و منابع تامین آب، باعث کاهش تعداد دام و تضعیف معیشت روستایی گردیده است و پیامد آن نیز کاهش 45 درصدی جمعیت روستایی و دامدار در محدوده جنوب و جنوب غربی منطقه مورد مطالعه می باشد.

کلیدواژه ها

دام، خشکسالی، اثر اقتصادی- اجتماعی، بیرجند

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.