توانایی پاداکسنده آنزیمی کاتالاز در بهبود انجمادپذیری اسپرم اسب ترکمن

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه علوم دامی ایران، دوره: 47، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAS-47-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 660
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افشین سیفی جمادی

دانشجوی دکتری

احمد زارع شحنه

استاد، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

حمید کهرام

استادیار، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران و استادیار موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی

ابوالفضل اکبری

استادیارموسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی

چکیده

هدف از انجام این آزمایش بررسی تاثیر پاداکسنده آنتیاکسیدان آنزیمی کاتالاز بر بهبودانجمادپذیری اسپرم اسبهای ترکمن بود. در این پژوهش چهار سر نریان بالغ ترکمن با میانگین سنی هشت تا ده سال برای اسپرمگیری به کار گرفته شد. پس از گرفتن منی و فرآوری آن درآزمایشگاه، اسپرمهای رقیقشده به گروههای تیماری حاوی 0( شاهد(، 100( CAT100 ،)150 )CAT150 )و 200( CAT200 )واحد پاداکسنده کاتالاز در هر میلیلیتر رقیقکننده تقسیمشده و بایک روش استاندارد، منجمد شدند. پس از یخگشایی برای همۀ تیمارها جنبایی، زندهمانی، یکپارچگی غشا، ناهنجاری کل و میزان پراکسیداسیون لیپیدی ارزیابی شد. نتایج نشان داد کهافزودن 200 واحد بر میلیلیتر کاتالاز به رقیقکننده اسپرم اسب، سبب بهبود فراسنجههای جنبایی کل، زندهمانی، یکپارچگی غشایی و کاهش پراکسیداسیون لیپید، نسبت به گروه شاهد و دیگرگروههای تیماری شد )05/0< P .)همچنین تیمار 150 واحد بر میلیلیتر کاتالاز نیز سبب بهبود جنبایی کل، زندهمانی و کاهش پراکسیداسیون لیپید نسبت به گروه شاهد شد )05/0< P .)همچنیننتایج نشان میدهد که افزودن 100 واحد بر میلیلیتر کاتالاز تاثیر مثبتی روی اغلب فراسنجههای کیفی اسپرم ندارد )05/0> P .)بر پایۀ نتایج بهدستآمده، تیمارهای آزمایشی تاثیری در کاهش اسپرمهای نابهنجار نسبت به گروه کنترل نداشتند )05/0> P .)درنتیجه میتوان گفت که افزودن 200 واحد بر میلیلیتر کاتالاز به رقیقکننده، سبب بهبود انجمادپذیری اسپرم اسبهای ترکمن میشود.

کلیدواژه ها

اسب ترکمن، انجماد اسپرم، پراکسیداسیون لیپید، رادیکالهای آزاد، کاتالاز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.