مطالعه آزمایشگاهی تاثیرات اسانس روغنی پونه کوهی (Origanum vulgare)در سطوح مختلف بر فراسنجه های تخمیر شکمبه ای، متان تولیدی و کنترل اسیدوز شکمبه ای القاشده

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه علوم دامی ایران، دوره: 46، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAS-46-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 372
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهین یادگاری

کارشناس ارشد

مصطفی ملکی

استادیارگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

پویا زمانی

دانشیارگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

مهدی دهقان بنادکی

دانشیار، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

چکیده

هدف از تحقیق حاضر، بررسی آزمایشگاهی تاثیرات اسانس روغنی پونۀ کوهی در دوزهای مختلف )0 ،250 ،500 ،050 و 1000 میلیگرم بر لیتر( بر کینتیک تولید گاز، برخی فراسنجههای هضم و تخمیر شکمبه، تولید متان و همچنین تعیین پتانسیل آن در کنترل اسیدوز شکمبهای در قالب آزمایشی چهار مرحلهای بود. در مرحلۀ اول به موازات افزایش دوز اسانس، حداکثر گاز تولیدی )A )و نرخ تولید گاز )b )بهصورت غیرخطی و فاز تاخیر )L )بهصورت خطی تغییر کردند که حداکثر مقدار A و b و حداقل مقدار L در سطح 250 میلیگرم بر لیتر اسانس مشاهده شد. در آزمایش دوم، قابلیت هضم حقیقی مادۀ خشک )IVTDMD )و آلی )IVTOMD )و غلظت کل اسیدهای چرب فرار )TVFA )در دوزهای بالای 500 کاهش یافتند. با این حال، مقدار گاز تولیدی بعد از 24 ساعت و تودۀ میکروبی )MB )با افزایش دوز اسانس تا 050 میلیگرم بر لیتر افزایش یافتند. همچنین نسبت مولی استات و پروپیونات در دوزهای بالای 500 میلیگرم بر لیتر، کاهش و نسبت بوتیرات افزایش یافت. استفاده از اسانس پونۀ کوهی موجب کاهش غیرخطیمقدار و درصد متان تولیدی شد، اما هیچکدام از سطوح استفادهشده، در کنترل اسیدوز شکمبهایتاثیری نداشت.

کلیدواژه ها

اسانس روغنی، اسیدوز شکمبهای، تولید گاز، تولید متان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.