بررسی چندشکلی ژن IGF-1 و ارتباط آن با صفات مرتبط با رشد در گاوهای سیستانی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه علوم دامی ایران، دوره: 45، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAS-45-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 618
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه علی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد

غلامرضا داشاب

استادیارگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل

مسعود علی پناه

دانشیاردانشگاه تربت حیدریه

محمد رکوعی

استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل

چکیده

فاکتور رشد شبهانسولین )1-IGF )یک هورمون پپتیدی است که ساختار مشابهی با هورمون انسولین داشته و روی کروموزوم شماره 5 گاو قرار دارد. 1-IGF نقش مهمی در رشد و نمو بافتهای مختلف بدن ایفا میکند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی چندشکلیهای موجود در ژن 1-IGF و تاثیر آن بر صفات مرتبط با رشد در گاوهای سیستانی است. نمونههای خون از ورید گردنی 53 راس گاو سیستانی (یکساله) گرفته شد و استخراج DNA به روش نمکی بهینهیافته از خون کامل انجام گرفت. تکثیر یک قطعه 243 جفت بازی از ناحیه اگزون 1 ژن 1-IGF توسط واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR (با استفاده از یک جفت آغازگر اختصاصی صورت گرفت. وجود جهش نقطهای و تعیین ژنوتیپهای موجود در این جایگاه در هریک از نمونهها با استفاده از آنزیم برشی SnaBI انجام گرفتو روی ژل آگارز 2 درصد الکتروفورز شد. نتایج از وجود دو آلل A و B در جایگاه مورد مطالعه حاکی بود که فراوانی آنها به ترتیب 25/0 و 55/0 محاسبه شد. سه الگوی ژنوتیپی جایگاه مورد مطالعه شامل AA ،AB و BB دارای فراوانیهای ژنوتیپی به ترتیب برابر با 055/0 ،336/0 و 545/0 بودند. آزمون مربع کای برای ناحیه اگزون 1 ژن1-IGF در جمعیت گاو سیستانی مورد مطالعه، بیانگر برقراری تعادل هاردی-واینبرگ بود. آنالیز ارتباط ژنوتیپها در این جایگاه با دادههای مرتبط با صفات رشد اختالف معناداری )05/0< P )را بین ژنوتیپهای AA و AB نشان داد. بر اساس نتایج تحقیق حاضر میتوان نتیجه گرفت که ژن 1-IGF میتواند بهعنوان ژن کاندیدا برای صفات مرتبط با رشد در برنامههای بهنژادی گاو سیستانی استفاده شود.

کلیدواژه ها

چندشکلی تکنوکلیوتیدی، صفات مرتبط با رشد، گاو بومی ایران، IGF1 ،.IGF1/SnaBI

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.