تعیین ارزش غذایی علف مورچه Cressa Cretica در مراحل گوناگون فنولوژیک رشد با رو شهای برو نتنی، درو نتنی، و کیسه های نایلونی در سیستان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه علوم دامی ایران، دوره: 45، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAS-45-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 696
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

تقی نجفی

دانشجوی کارشناسی ارشد

محمدرضا دهقانی

استادیاردانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل

مصطفی یوسف الهی

دانشیاردانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل

چکیده

هدف از این پژوهش تعیین ترکیبات ارزش غذایی علف مورچه (cretica Cressa (با روش تولید گاز در شرایط آزمایشگاهی، تعیین قابلیت هضم در شرایط درونتنی، و تعیین مقادیر تجزیهپذیری با روش کیسههای نایلونی، در سه مرحله فنولوژیکی (رویشی، گلدهی، وبذردهی) بود. مقدار پروتیین در مرحله بذردهی بهصورت معنیداری کاهش یافت (01/0< P .( اما مقادیر الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی در مرحلهبذردهی افزایش یافت (01/0< P .(با پیشرفت در مراحل فنولوژیکی رشد، میزان تجزیهپذیری ماده خشک و بخش سریعتجزیه (a (و کندتجزیه (b (ماده خشک کاهش یافت (01/0< P .(درمرحله بذردهی تولید گاز در مقایسه با مرحله رویشی و گلدهی افزایش یافت (01/0< P .( میزان گوارشپذیری ظاهری ماده آلی در شرایط برونتنی برای سه مرحله فنولوژیکی رویشی،گلدهی، و بذردهی بهترتیب 34/56 ،04/58 ،و 44/58 درصد و انرژی قابل دگرگشت ظاهری گوارشپذیری). P< 0/01) بود کیلوگرم در مگاژول 8/69 و، 8/71 ،8/40 بهترتیبالیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی این گیاه با افزایشلیگنینیشدن دیواره سلولی در مرحله گلدهی و بذردهی در گوسفند ازنظر عددی کاهش یافت. نتایج این پژوهش تاثیر معنیدار مراحل گوناگون رشد بر ارزش غذایی علف مورچه رانشان داد. با توجه به نتایج آزمایشهای انجامشده در ارتباط با ترکیب شیمیایی، میزان تولید گاز، و آزمایش گوارشپذیری ظاهری، مرحله رویشی علف مورچه ارزش غذایی بالاتری در مقایسه با مراحل گلدهی و بذردهی دارد. با وجود این لازم است علاوه بر بررسی میزان مواد ضد تغذیهای این گیاه، مرحله اقتصادی برداشت، و تاثیر روشهای گوناگون مصرف بر ارزش غذایی این گیاه در پژوهشهای آتی تعیین شود.

کلیدواژه ها

تجزیهپذیری، تولید گاز، علف مورچه، گوارشپذیری، مرحله فنولوژیکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.