اثر روغن منداب روی عملکرد و خصوصیات لاشه گوسالههای نر هلشتاین

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: فصلنامه علوم دامی ایران، دوره: 40، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAS-40-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 443
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی افتخاری

دانشجوی دکتری پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

کامران رضایزدی

دانشیارپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

علی نیکخواه

استادپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

اردشیر نجاتی جوارمی

دانشیارپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

چکیده

بیست و چهار راس گوساله نر هلشتاین با میانگین وزن اولیه57±217 کیلوگرم در قالب طرح کاملاتصادفی با 3 جیره آزمایشی، جیره شاهد بدون روغن منداب و جیرههای حاوی 2 %و 4 %روغن منداب(بر اساس ماده خشک جیره) و 8 واحد آزمایشی(تکرار) در هر جیره به مدت 120 روز تغذیه گردیدند. میزان مصرف ماده خشک به صورت روزانه و افزایش وزن گوسالهها به صورت ماهانه اندازهگیریگردید و پس از 4 ماه تغذیه انفرادی گوسالهها کشتار شده و صفات مرتبط با لاشه آنها اندازهگیری شد. وزن نهایی و میانگین افزایش وزن روزانه گوسالههای تغذیه شده با جیرههای مختلف تفاوت معنیداری نداشتند. ولی روغن منداب سبب کاهش معنی دار خوراک مصرفی و بهبود ضریب تبدیل غذایی گوسالهها گردید (05/0 < P .( به جز ضخامت چربی روی دنده 12 که در نتیجه استفاده از روغن به طورمعنی داری افزایش یافت، استفاده از روغن منداب اثر معنی داری روی بازده لاشه، درصد چربی داخلی و سطح مقطع عضله راسته گوساله ها نداشت. روغن منداب سبب افزایش معنی دار درصد چربی خام وکاهش معنی دار درصد پروتیین خام و رطوبت گوشت بدون استخوان دنده های 10 ،11 و 12 گردید، ولی بر میزان خاکستر آن اثر معنی داری نداشت. روغن منداب به طور معنیداری سبب افزایش درصد0:C18 و1:C18 و کاهش معنیدار 0:C14 و 1:C16 در گوشت بدون استخوان دنده های 10،11 و12 18:3 و C18:2 ،C17:1 ،C17:0 ،C14:0چرب اسیدهای درصد روی معنیداری اثر ولی، گردیدCنداشت. نتایج بررسی های اقتصادی بیانگر آن بود که استفاده از روغن منداب در سطح 4درصد در ماده خشک جیره گوساله های نر پرواری قابل توصیه است.

کلیدواژه ها

روغن منداب، عملکرد گوساله نر، خصوصیات لاشه، اسید چرب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.