آلودگی های ناشی از آرسنیک و تاثیرات آن بر سلامت 0منطقه قزوین)

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: چهارمین همایش زمین شناسی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CAGE04_073
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3825
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینا جابری

کارشناس زمین شناسی

الهام حیدری

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه شهید بهشتی تهران

چکیده

با توجه به اثرات زیست محیطی آرسنیک در طبیعت و انسان تا کنون پژوهش های متعددی در دنیا و ایران در این خصوص صورت گرفته است. از جمله مناطقی که در ایران از لحاظ آلودگی آرسنیک مورد مطالعه قرار گرفته منطقه قزوین می باشد. و بخش شمال خاوری این منطقه و مناطقی از رودبار الموت نیز در این مطالعات تعمیم یافته و در یک مقیاس وسیع تر بررسی های زیست محیطی مورد توجه بوده است. آرسنیک به همراه مولیبدن و سرب و روی در معدن مس الموت واقع در 79 کیلومتری جنوب کوه های الموت یافت شده و با کانی باریت و آرسنوپیریت در بین سنگهای ولکانیکی بازیک وجود دارد. ترکیبات آرسنیک در بسیاری از مواد مورد مورد استفاده قرار می گیرند. از موازد کاربرد آن می توان؛ حشره کش ها، جونده کش ها، سموم گیاهی، مواد سرامیک را نام برد. علاوه بر کاربردهای فراوانی که این کانی در صنعت دارد، دارای خطرات فراوانی است. وجود این عنصر در محیط زیست باعث خطرات زیست محیطی بر روی انسان و سایر موجودات می شود. از آن جا که از طریق آب، تنفس و از طریق پوست می توان جذب شود و همچنین شایع ترین مسمومیت ناشی از فلزات سنگین می باشد، و بیماری هایی نظیر برونشیت، لارنژیت از طریق تنفس گاز آرسنیک بروز می کند، به بررسی این عنصر پرداخته شده است. اثرات قلبی- عروقی، بالا بودن فشار خون و از کار افتادن قلب و تخریب سیستم عروقی (آرسنیکوزیس)، از کار افتادن اندام ها و از دست دادن دست و پا، در صورت قرار گرفتن در معرض مقدار کم آن بروز می کند. از اثرات مزمن آن، مختل کردن وسیع سیستم گوارشی، ایجاد شوک منجر به مرگ و اثرات روده ای، معده ای، کم خونی ناشی از گلبول قرمز و کاهش گلبول های سفید و ریزش مو را میتوان ذکر کرد. سرطان هایی نظیر هیپر کراتوزیس، هیپر پیگمنتاسیون، سرطان ریه، مثانه، کبد، از دیگر بیماری هایی هستند که امکان پروزشان در انسان وجود دارد. با توجه به وجود آرسنیک در معادن این منطقه دوزهایی که موجب بیماری زایی در این منطقه شده است مورد مطالعه پزشکی قرار گرفته است. علاوه بر این گیاهان و جانورانی که در منطقه زیست می کنند نیز مورد مطالعه قرار گرفته اند تا میزان آرسنیک در بدن این موجودات مشخص شود. همچنین میزان آرسنیک تولید شده در کشور ایران به صورت نمودار بررسی و به اختصار توضیح داده شده است. به طور کلی در این مقاله، آلودگی ناشی از آرسنیک در منطقه قزوین مورد بررسی قرار گرفته است و در راستای صحت و دقت دو روش صحرایی (Ez Arsenic Test Kit) و آزمایشگاهی (Silver diethyldithiocarbamate spectrometric method (SDDC تعیین غلظت آرسنیک در آب مورد بررسی شده و به روش های پیشگیری و حل این مشکلات اشاراتی می شود.

کلیدواژه ها

محیط زیست، آرسنیک، قزوین، بیماری، سرطان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.