ارزیابی روند تغییرات کاربری اراضی حوضه آبخیز گهرباران (چهارمحال و بختیاری)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس علوم، مهندسی و فناوری های محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CESET02_052
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 387
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا قنواتی بهبهانی

دانش آموخته کارشناسی ارشد فیزیک و حفاظت خاک دانشگاه شهرکرد

مهدی نادری خوراسگانی

دانشیار گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد

چکیده

کاربری اراضی به عنوان یکی از مهم ترین ویژگی های بیوفیزیک و اقتصادی- اجتماعی در هر حوضه آبخیز به شمار می آید. بنابراین داشتن اطلاع از نوع استفاده از اراضی و تغییرات آن در طی زمان از مواد مهم در برنامه ریزی است. تحقیق حاضر به منظور تعیین تغییرات کاربری ها درحوضه آبخیز گهرباران و تبیین عوامل موثر در این تغییرات با استفاده از سنجش از دور (RS) و سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) انجام گرفت. بر این اساس از نقشه کاربری اراضی حوضه مربوط به سال 1373 که توسط صمدی بروجنی (1376) رسم شده استفاده شد و نقشه کاربری اراضی سال 1393 با استفاده از تصاویر ماهواره لندست 8 آن سال تهیه شد. سپس ترکیبات باندی بهینه از سری تصاویر لندست 8 تعیین شدند. با استفاده از بازدید میدانی و تصاویر گوگل ارث از کاربری های منطقه اقدام به تعیین مناطق آموزشی برای طبقه بندی تصویر به روش نظارت شده گردید. تصویر با استفاده از روش حداکثر احتمال طبقه بندی گردید. کلاس های کاربری شامل اراضی مرتعی درجه یک، دو و سه، باغات، صخره و معادن سنگ بودند. گسترش برخی از کاربری ها مانند گسترش مرتع درجه یک و دو قابل توجه است. بیشترین روند تغییر در درجه اول مربوط به تبدیل مراتع با پوشش ضعیف (مرتع درجه سه) به مراتعی با پوشش بهتر (مرتع درجه یک و دو) و در درجه دوم مربوط به تبدیل مرتع درجه سه به باغ است.

کلیدواژه ها

تغییرات کاربری اراضی، سنجش از دور، حوضه گهرباران، تصاویر لندست 8

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.