بازخوانش پدیده افراط گرایی در عراق، با استفاده از نظریه ی شکاف های اجتماعی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی بحرانهای ژئوپلتیکی جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: ICGCIW01_101
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 562
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محدثه جزایی

دانشگاه فردوسی

ابوالقاسم شهریاری

دانشگاه فردوسی

چکیده

دنیای اسلام در شرایط فعلی، شاهد بروز افراط گرایی گروه ها ی مختلف مدعی اسلام گرایی است. عراق در کانون این منازعات و به عنوان مرکز رشد و گسترش گروه های مسلح و افراط گرا وضعیتی بغرنج و ویژه را تجربه می کند. با توجه به پیچیده بودن موضوع افراط گرایی در این کشور، این نوشتار از دریچه نظریه شکاف های اجتماعی به بررسی این پدیده در عراق می پردازد. شکاف های اجتماعی نمایانگر خواسته های گروه های مختلف اجتماعی است که در صورت تداخل و تراکم آنها با یکدیگر می توانند منشا به خشونت کشیده شدن قلمرو سیاست و ناپایداری نظام سیاسی باشند. این نوشتار، با استفاده از روش تحلیل ثانویه ی داده های موج پنجم پیمایش ارزش های جهانی در سال 2006 می کوشد، شکاف های فعال در عراق سه سال پس از سقوط دولت بعثی را شناسایی کرده و نشان دهد چگونه این شکاف ها زمینه را برای گسترش گروه های افراط گرا فراهم می سازد. بررسی ها حکایت از آن دارد که شکاف قومیتی کرد-عرب و شکاف مذهبی شیعه- سنی در عراق به صورت متراکم وجود دارد، که تقاطع و تراکم این شکاف ها به بدتر شدن اوضاع در عراق منجر شده است. به نظر نگارندگان این نوشتار، دولت در عراق بدون فایق آمدن بر این شکاف ها نمی تواند موضوع افراط گرایی را به صورت ریشه ای حل و فصل نماید.

کلیدواژه ها

شکاف های اجتماعی، عراق، افراط گرایی، تحلیل ثانویه، ارزش های جهانی، شکاف قومی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.