تحلیل زمینه های شکل گیری و فعالیت گروه های تروریستی در جهان اسلام

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی بحرانهای ژئوپلتیکی جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: ICGCIW01_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1154
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد اطاعت

دانشیار علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی

علی اکبر دبیری

دانشجوی دکتری جغرافیای سیاسی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

تروریسم یکی از اساسی ترین بحران سده جاری در جهان اسلام است. کشورهای اسلامی شاهد بیشترین تعداد حملات تروریستی و بالاترین میزان آسیب پذیری در مقابل این پدیده هستند. آمار و اطلاعات بین المللی نشان می دهد در بین 10 کشوری که بیشترین حملات تروریستی را در سال های اخیر تجربه کرده اند 8 مورد آنها جزو کشورهای اسلامی اند. گروه های تروریستی زیادی مانند داعش، جبهه النصره، القاعده، الشباب، بوک الحرام و ابوسیاف در مناطق مختلف جهان اسلام فعالیت می کنند و حتی برخی از کشورهای اسلامی در خطر ساقط شدن توسط گروه های تروریستی قرار دارند. مسیله اصلی این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از گزارش های بین المللی و منابع کتابخانه ای انجام شده است، شناسایی و تحلیل دلایل ریشه ای شکل گیری و فعالیت گروه های تروریستی در جهان اسلام است به نظر می رسد شکل گیری و گسترش تروریسم در میان کشورهای اسلامی تحت تاثیر عوامل متعددی است. بنیادهای فکری و اعتقادی بویژه فقه سیاسی برخی از علمای اهل سنت از جمله ابن تیمیه، سید قطب، ابوعبدالله مهاجر، یوسف القرضاوی و... همین طور تقابل سنت و مدرنیسم در دنیای اسلام و گسترش پدیده جهانی شدن، فقر اقتصادی، تحول در گفتمان حاکم بر نظام بین الملل از پارادایم دو قطبی به سلسله مراتبی در حال گذار و ایجاد خلع قدرت، رقابت قدرت های جهانی و منطقه ای در منطقه خاورمیانه، فرهنگ قومی و عشیره ای و فقدان رویکردهای دمکراتیک است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد عوامل مختلف درونی مانند استبداد سیاسی حکومت ها و ضعف دموکراسی، ضعف نفوذ اجتماعی دولت و فرایند ملت سازی، تکثر قومی- مذهبی و وجود کشورهای شکننده و فضاهای فاقد حاکمیت در کنار عوامل خارجی همچون ترویج اندیشه های افراطی و تکفیری، رقابت ژیوپلیتیکی قدرت ها و حمایت برخی دولت ها از تروریسم باعث شکل گیری و فعالیت گروه های تروریستی در جهان اسلام شده است.

کلیدواژه ها

تروریسم، جهان اسلام، بحران ژیوپلیتیکی، گروه های تروریستی، کشورهای اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.