مدلسازی یک مسیله انتخاب تامین کننده چند محصولی با در نظرگرفتن تقاضای احتمالی و سطح خدمت و حل آن با الگوریتم های فراابتکاری

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی مهندسی صنایع و مدیریت پایدار
  • کد COI اختصاصی: IESM03_057
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 588
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا رمضانی

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قزوین، دانشکدهی مهندسی صنایع و مکانیک، قزوین، ایران

مهدی سیف برقی

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قزوین، دانشکدهی مهندسی صنایع و مکانیک، قزوین، ایران

چکیده

مسیله ی زنجیره ی تامین همواره به عنوان یکی از مسایل مهم در زمینه ی تامین موجودی به شمار می رود. در این میان نکته ی مهمی که می توان به آن اشاره کرد، عدم قطعیت های موجود در بازار به ویژه عدم قطعیت تقاضای مشتریان است که عدم برنامه ریزی صحیح در پوشش، باعث به وجودآمدن وضعیت نامناسب در زنجیره می شود که در نتیجه باعث کاهش سودآوری و حتی زیان در سیستم خواهد شد. در این مقاله سعی شده است با در نظر گرفتن دوره های زمانی متعدد، سطح خدمت محصولات در دوره های مختلف و عدم قطعیت تقاضا (تقاضا با توزیع پواسون)، مسیله به سمت مسایل عملی و دنیای واقعی نزدیکتر شود. تابع هدف اول دربرگیرنده ی هزینه ها و درآمدهای موجود در سیستم می باشد که بیشینه کردن سود مدنظر قرار گرفته است. در مرحله ی بعد تابع هدفی با نام کیفیت تامین به مسیله اضافه شده است که دربرگیرنده ی خصیصه های کیفی تامین کنندگان است و هدف از اضافه کردن این تابع هدف، شناسایی تغییرات هزینه ی خرید و میزان خرید از تامین کنندگان در زمان لحاظ تابع هدف دوم نسبت به حالت تک هدفه می باشد. مسیله ی مطرح شده در این پژوهش از نوع NP-Hard است؛ بنابراین برای یافتن جواب مسیله از روش های فراابتکاری استفاده شده است. برای آزمون مدل و الگوریتم های ارایه شده در حالت چند هدفه، دوازده مسیله ی آزمایشی از کوچک تا بزرگ طراحی شده و سپس کیفیت تخمین های پارتوی به دست آمده از دو الگوریتم توسط پنج معیار مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حکایت از کیفیت بهتر جواب های تولید شده توسط الگوریتم NSGA-II دارند.

کلیدواژه ها

زنجیره ی تامین، تقاضای احتمالی، سطح خدمت، توزیع پواسون، برنامه ریزی چندهدفه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.