ارزیابی مقاومت ارقام گندم نسبت به جدایه های قارچ Mycosphaerella graminicola دشت مغان در مرحله گیاهچه ای در شرایط گلخانه

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دو فصلنامه دانش گیاه پزشکی ایران، دوره: 43، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPPS-43-2_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 671
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی داوری

استادیار دانشگاه محقق اردبیلی،

مسعود ابرین بنا

استادیار ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

رسول اصغری زکریا

دانشیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی

مهدی ارزنلو

استادیار ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

چکیده

بیماری سپتوریای برگی گندم با عامل قارچی Mycosphaerella graminicola فرم غیر جنسی Septoria tritici از بیماری های مهم گندم در سراسر دنیا به شمار میرود که در سال های اخیر در برخی نقاط ایران از جمله منطقه مغان شیوع پیدا کرده است. در این تحقیق واکنش 23 رقم گندم نان و دوروم نسبت به 10 جدایه قارچ M. graminicola که در طی سال های زراعی 1386و1387 از مزارع آلوده منطقه مغان جداسازی شده بود، تحت شرایط گلخانه در مرحله گیاهچه مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه واریانس درصد پوشش پیکنیدیومی سطح برگها نشان داد که جدایه های M. graminicola و ارقام گندم در سطح یک درصد با همدیگر اختلاف معنی دار داشتند. بر اساس نتایج این تجزیه، برهمکنش بین ارقام و جدایه ها نیز در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود که بیانگر وجود برهمکنش اختصاصی بین ارقام و جدایه های مورد مطالعه است. با این که حدود نیمی از ارقام مورد بررسی نسبت به همه جدایه ها حساس بودند، چهل حالت مقاومت اختصاصی نسبت به جدایه ها در سایر ارقام شناسایی شد. ارقام دهدشت، سیمره، گالانکو، سایسون و هیرمند به ترتیب با مقاومت در مقابل نه، هشت، شش، پنج و سه جدایه مقاومترین ژنوتیپها بودند. علاوه بر این، جدایه های مورد بررسی، الگوی پرآزاری متفاوتی روی ارقام گندم داشتند. به طور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که جدایه های M. graminicola در دشت مغان دارای تنوع پرآزاری بالایی میباشند و اغلب ارقام رایج در منطقه به خصوص ارقام گندم نان به بیماری حساس هستند. با این حال در بین این ارقام، منابع مقاومتی شناسایی شدند که میتوان از آنها در برنامه های اصلاح گندم این منطقه استفاده نمود.

کلیدواژه ها

گندم، سپتوریوز، مقاومت اختصاصی جدایه، پرآزاری،Septoria tritici

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.