تاثیر بکارگیری تجهیزات و سیستم های تامین ایمنی راه ها و تعیین نقش آنها بر عملکرد ایمنی جاده های برون شهری

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس سالانه پژوهش های معماری، شهرسازی و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: AUUM02_168
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 818
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا غفاری

دانشجوی کارشناسی ارشد راه و ترابری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی، گروه مهندسی عمران-راه و ترابری، آمل، ایران.

حسن ذوقی

استادیار دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

چکیده

در جوامع امروزی حمل و نقل یکی از اجزای حیاتی زندگی بشر می باشد و یکی از اصلی ترین مقوله ها در خصوصیات سیستم حمل و نقل موضوع ایمنی می باشد. توجه به تعداد تصادفات جاده ای و تلفات ناشی از آن باعث شده که متأسفانه ایران در صدر کشورهای دارای بیشترین تعداد کشته شدگان حوادث رانندگی قرار گیرد، لذا این امر سبب شده تا ریشه یابی علل و عوامل وقوع حوادث مورد بررسی و تحقیق قرار گیرد. برای دستیابی به ایمنی بالا عوامل زیادی از جمله وجود شرایط هندسی مناسب، تابلوها و علائم هشدار دهنده، قوانین بازدارنده، وسایل نقلیه ایمن، راننده آشنا به قوانین دخیل هستند، در این مقاله به بررسی و اثرسنجی هر یک از تجهیزات ایمنی بر عملکرد راه پرداخته شده و با انجام مطالعه موردی محور تهران-فیروزکوه به شناسایی وضعیت تجهیزات و سیستم های کنترل ترافیک موجود محور پرداخته شده و به کمک سیستم های وزن دهی چندمعیاره و مدل های تصمیم گیری AHP به ارزیابی میزان تاثیر هریک از این شاخص ها بر عملکرد ایمنی راه پرداخته شده است. سپس با توجه به وضعیت راه موجود و میزان سهم بخش های مختلف محور از این سیستم ها، یک عدد شاخص اولویت ایمنی بین 0 تا 100 تعریف و اولویت مقاطع مختلف به لحاظ خطر پذیری بیان گردید. نتایج حاصل نشان داده است، شاخص های نوع میانه و روشنایی و حفاظ ها و خط کشی طولی راه دارای بیشترین تاثیر بر ایمنی محور شناسایی گردیده است. این مسئله با توجه به مقاطعی که دارای طرح هندسی پیچیده و دارای قوس های افقی فراوان می باشد اهمیت فراوانی پیدا می نماید. همچنین نقش خط کشی عرضی راه و تابلوهای اخطاری و انتظامی در راه نیز دارای وزن بالایی می باشد. ولی نکته قابل توجه در این مسئله می باشد که مجموع وزن علائم افقی راه شامل (خط کشی ها و خط نوشته ها و سرعت گیر)برابر 0.306 و مجموع وزن علائم قائم راه (تابلوهای انتظامی، اخباری و اخطاری و چراغ های راهنمایی) برابر 181.0 بدست آمده است. این مسئله نشان می دهد اهمیت و میزان تاثیر سیستم های افقی بر روی محورها به مراتب بیشتر از علائم قائم حاشیه ای راه می باشد.

کلیدواژه ها

ایمنی، سیستم ها و تجهیزات ایمنی، تحلیل سلسله مراتبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.